Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Olga Siutkina 02 lipca 2022 r4,88 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

W przepisie na galettes truskawkowe z Olga Syutkina, historyk kuchni rosyjskiej i prezenterka telewizyjnasama jagoda nie jest poddawana obróbce cieplnej, a jedynie lekko marynowana w occie balsamicznym. Dzięki temu truskawki zachowują swoją konsystencję, kolor i naturalne piękno!

Galette z truskawkami

Bardzo chciałabym podzielić się z Wami przepisem na najlepszy placek z truskawkami – taki, w którym truskawki zapiekane są w nadzieniu. Po wypróbowaniu kilku opcji doszedłem do wniosku, że truskawki niestety nie są przeznaczone do tego rodzaju wypieków. Po ugotowaniu traci kolor, staje się miękki, osiada, a w cieście pozostają tylko wyblakłe różowawe kawałki i odrobinę truskawkowego smaku.

Jeśli naprawdę chcesz podać placek z truskawkami, polecam zrobić taką galette, w której truskawki nie są gotowane, a jedynie lekko marynowane w occie balsamicznym.

Galette z truskawkami

Czego potrzebujesz:

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 75 g cukru pudru

do napełniania:

  • 600 g truskawek
  • 3 łyżki. l. cukier puder
  • 1,5 łyżki. l. ocet balsamiczny
  • grubo mielony czarny pieprz

Co należy zrobić: Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Przygotuj truskawki: usuń łodygi, a jagody pokrój na ćwiartki. Skropić octem balsamicznym, posypać cukrem pudrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pozostaw na co najmniej 15-20 minut.

Ciasto wyjąć z zamrażarki w terminie wskazanym na opakowaniu. Rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze do pieczenia. Ubij jajko.

Odsuwając się od brzegów na ok. 1,5-2 cm, zaznaczamy wewnętrzny prostokąt, a brzegi ciasta smarujemy jajkiem za pomocą pędzla – brzegi ciastka będą błyszczące i różowe.

Z papieru do pieczenia wytnij prostokąt i ułóż na biszkopcie. Dosypujemy płatki zbożowe – kaszę gryczaną, ryż lub groszek (tak, aby ciasto na środku biszkoptu nie urosło zbytnio) i pieczemy 25-30 minut.

Wyjmij galette z piekarnika i całkowicie ostudź.

Serek Mascarpone ubić lekko z cukrem pudrem. Marynowane truskawki włóż do durszlaka i poczekaj, aż sok odcieknie.

Na wystudzone ciasto wyłóż krem, następnie truskawki, posyp odrobiną grubo zmielonego czarnego pieprzu i od razu podawaj na stole truskawkowy biszkopt. Uwierzcie mi, to najlepsze wykorzystanie truskawek w cieście!

Przepisy Olgi Syutkiny

Nie zniechęcaj się, jeśli przy kolejnej próbie upieczenia ciasta z truskawkami nie uda Ci się osiągnąć perfekcji. Być może truskawki w cieście są dobre tylko w połączeniu z rabarbarem. Ta jagoda i to warzywo są dla siebie stworzone: rabarbar pomaga truskawkom zachować zarówno kolor, jak i strukturę, a także dodaje przyjemnej kwaskowatości.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagody #truskawki #otwarteciasto #Olga Syutkina #ciastotruskawkowe #ciasteczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Laris FdzLaris Fdz1 lipca 2014 r

Zrobiłem to wczoraj. Oczywiście bardzo smacznie i szybko. Po prostu nie odważyłam się dodać czarnego pieprzu, zwłaszcza, że ​​dzieci też go zajadały. A poza tym wydaje mi się, że na taką ilość ciasta można dodać znacznie mniej mascarpone.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja