Galette z truskawkami
Olga Siutkina 02 lipca 2022 r4,88 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
W przepisie na galettes truskawkowe z Olga Syutkina, historyk kuchni rosyjskiej i prezenterka telewizyjnasama jagoda nie jest poddawana obróbce cieplnej, a jedynie lekko marynowana w occie balsamicznym. Dzięki temu truskawki zachowują swoją konsystencję, kolor i naturalne piękno!
Bardzo chciałabym podzielić się z Wami przepisem na najlepszy placek z truskawkami – taki, w którym truskawki zapiekane są w nadzieniu. Po wypróbowaniu kilku opcji doszedłem do wniosku, że truskawki niestety nie są przeznaczone do tego rodzaju wypieków. Po ugotowaniu traci kolor, staje się miękki, osiada, a w cieście pozostają tylko wyblakłe różowawe kawałki i odrobinę truskawkowego smaku.
Jeśli naprawdę chcesz podać placek z truskawkami, polecam zrobić taką galette, w której truskawki nie są gotowane, a jedynie lekko marynowane w occie balsamicznym.
Galette z truskawkami
Czego potrzebujesz:
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 500 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 75 g cukru pudru
do napełniania:
- 600 g truskawek
- 3 łyżki. l. cukier puder
- 1,5 łyżki. l. ocet balsamiczny
- grubo mielony czarny pieprz
Co należy zrobić: Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Przygotuj truskawki: usuń łodygi, a jagody pokrój na ćwiartki. Skropić octem balsamicznym, posypać cukrem pudrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pozostaw na co najmniej 15-20 minut.
Ciasto wyjąć z zamrażarki w terminie wskazanym na opakowaniu. Rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze do pieczenia. Ubij jajko.
Odsuwając się od brzegów na ok. 1,5-2 cm, zaznaczamy wewnętrzny prostokąt, a brzegi ciasta smarujemy jajkiem za pomocą pędzla – brzegi ciastka będą błyszczące i różowe.
Z papieru do pieczenia wytnij prostokąt i ułóż na biszkopcie. Dosypujemy płatki zbożowe – kaszę gryczaną, ryż lub groszek (tak, aby ciasto na środku biszkoptu nie urosło zbytnio) i pieczemy 25-30 minut.
Wyjmij galette z piekarnika i całkowicie ostudź.
Serek Mascarpone ubić lekko z cukrem pudrem. Marynowane truskawki włóż do durszlaka i poczekaj, aż sok odcieknie.
Na wystudzone ciasto wyłóż krem, następnie truskawki, posyp odrobiną grubo zmielonego czarnego pieprzu i od razu podawaj na stole truskawkowy biszkopt. Uwierzcie mi, to najlepsze wykorzystanie truskawek w cieście!
Przepisy Olgi Syutkiny
Nie zniechęcaj się, jeśli przy kolejnej próbie upieczenia ciasta z truskawkami nie uda Ci się osiągnąć perfekcji. Być może truskawki w cieście są dobre tylko w połączeniu z rabarbarem. Ta jagoda i to warzywo są dla siebie stworzone: rabarbar pomaga truskawkom zachować zarówno kolor, jak i strukturę, a także dodaje przyjemnej kwaskowatości.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagody #truskawki #otwarteciasto #Olga Syutkina #ciastotruskawkowe #ciasteczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Laris Fdz1 lipca 2014 r
Zrobiłem to wczoraj. Oczywiście bardzo smacznie i szybko. Po prostu nie odważyłam się dodać czarnego pieprzu, zwłaszcza, że dzieci też go zajadały. A poza tym wydaje mi się, że na taką ilość ciasta można dodać znacznie mniej mascarpone.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych