Galaretka z trzech rodzajów mięs
Mój magnes 2 lutego 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 488,63 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 8 godzin 30 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 59,92 g/26,17 g/4,39GotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaPrzekąskaGalaretaUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 całe podudzie z indyka4 udka z kurczaka1,5 kg golonki wołowej1 średnia marchewka2 średnie cebule1 główka czosnku1 liść laurowy1 łyżka. l. mieszanka ziaren pieprzusóldo zgłoszeniamusztardachrzan Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Całość włóż do szerokiego, głębokiego rondla i zalej wodą tak, aby mięso było przykryte na 8–10 cm. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj sól i usuń pianę.
Krok 2
Dodać umytą i przekrojoną na pół cebulę i marchewkę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotuj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia i dodając stopniowo zimną wodę, przez 8 godzin. Po 1,5 godzinach gotowania wyjmij udka z kurczaka, usuń mięso z kości, a kości i skórę z powrotem włóż do bulionu. . Udziec z indyka można wyjąć i pokroić w ten sam sposób po 4 godzinach.
Krok 3
Gotowy bulion przecedzić przez gazę. Usuń golonkę z kości. Ostrożnie podziel całe mięso i drób na małe kawałki i ułóż w foremkach na galaretki.
Krok 4
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z kilkoma łyżkami bulionu i polej nim mięso. Ostrożnie wlej bulion do foremek. Ostudzić, przechowywać w lodówce i odstawić na 4 do 8 godzin przed podaniem. Podawać z musztardą i chrzanem.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 13,51 g (16,89% wartości dziennej) • tłuszcze 8,05 g (8,94%) • węglowodany 0,98 g (0,58%) • kcal 133,55 (7,42%) • sód 288,54 mg (19,90%) • cukier ogółem 0,32 g ( 0,64%) • NNKT 2,31 g (11,55%) • błonnik pokarmowy 0,23 g (0,77%)