Galaretka z Kaliny

Galaretka z Kaliny

Nadieżda Ekimkina 14 października 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałGalaretka z Kaliny Do przepisu

Kalina to prawdziwie jesienna jagoda. W październiku zachwyca pięknymi czerwonymi gronami. Oczywiście lepiej jest zbierać tę jagodę po zamrożeniu, aby usunąć gorycz. Ale nie mam takiej możliwości, bo sezon letni jest już zamknięty do wiosny, a my nawet lubimy tę lekką goryczkę. Jagoda jest bardzo zdrowa, dlatego jesienią zawsze przygotowuję galaretkę kalinową na zimę.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 20 minutBez obróbki cieplnejKuchnia rosyjskaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkalina 1 kgcukier granulowany 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń gałęzie z jagód.

Krok 2

Spłucz bieżącą wodą i dodaj wrzącą wodę. Pozostaw na 1 minutę (jagody staną się bardziej miękkie). Spuścić wodę.

Krok 3

Jagody rozgnieć drewnianym tłuczkiem przez durszlak.

Krok 4

Następnie przez drobne sito, dla lepszej konsystencji galaretki.

Krok 5

Proporcje puree jagodowego i cukru trzcinowego biorę 1:1. Dobrze mieszam i galaretkę umieszczam w małych, wysterylizowanych słoiczkach, zamykam wysterylizowanymi pokrywkami.

Krok 6

Przechowuję go na górnej półce lodówki. Wolę tę metodę – „bez gotowania” – wszystkie witaminy tych cennych jagód zostają zachowane. Najlepsze lekarstwo na przeziębienie o każdej porze roku!

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli nie ma możliwości przechowywania galaretki na zimno, dodaj dwukrotnie więcej cukru.

PRZYDATNE RADY

Jeśli nie lubisz gorzkiego smaku jagód, przechowuj je przez jakiś czas w lodówce z zamrażarką.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja