Galaretka z Kaliny
Nadieżda Ekimkina 14 października 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Kalina to prawdziwie jesienna jagoda. W październiku zachwyca pięknymi czerwonymi gronami. Oczywiście lepiej jest zbierać tę jagodę po zamrożeniu, aby usunąć gorycz. Ale nie mam takiej możliwości, bo sezon letni jest już zamknięty do wiosny, a my nawet lubimy tę lekką goryczkę. Jagoda jest bardzo zdrowa, dlatego jesienią zawsze przygotowuję galaretkę kalinową na zimę.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 20 minutBez obróbki cieplnejKuchnia rosyjskaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkalina 1 kgcukier granulowany 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń gałęzie z jagód.
Krok 2
Spłucz bieżącą wodą i dodaj wrzącą wodę. Pozostaw na 1 minutę (jagody staną się bardziej miękkie). Spuścić wodę.
Krok 3
Jagody rozgnieć drewnianym tłuczkiem przez durszlak.
Krok 4
Następnie przez drobne sito, dla lepszej konsystencji galaretki.
Krok 5
Proporcje puree jagodowego i cukru trzcinowego biorę 1:1. Dobrze mieszam i galaretkę umieszczam w małych, wysterylizowanych słoiczkach, zamykam wysterylizowanymi pokrywkami.
Krok 6
Przechowuję go na górnej półce lodówki. Wolę tę metodę – „bez gotowania” – wszystkie witaminy tych cennych jagód zostają zachowane. Najlepsze lekarstwo na przeziębienie o każdej porze roku!
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie ma możliwości przechowywania galaretki na zimno, dodaj dwukrotnie więcej cukru.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie lubisz gorzkiego smaku jagód, przechowuj je przez jakiś czas w lodówce z zamrażarką.