Galaretka z Kaliny
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 4280,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ400 ml wody1kg cukru1 kg jagód kaliny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj jagody, opłucz i polej przez 5-6 minut. wrzątek. Umieścić na durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć. Jagody kaliny włóż do emaliowanej miski, zalej ciepłą wodą (35–40°C) i poczekaj, aż jagody staną się miękkie. Następnie przetrzyj jagody przez sito. Wymieszaj powstałe puree jagodowe z cukrem i gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości, około godziny. Gorącą galaretkę przełożyć do suchych szklanych słoików o pojemności 0,5 litra i zakręcić.