Galaretka z dzikich jabłek z ziołami

Galaretka z dzikich jabłek z ziołami

gastronomia 28 kwietnia 2014 Do przepisu

„Jakaś dzikość!” – mówisz. I nie możesz się pomylić. Dzikie mięso, dzikie jabłka i zioła, brakuje tylko skórek i kamiennych toporów… Ale Brytyjczycy, autorzy tego dania, nic nie stoją na przeszkodzie, by podawać „dziką” galaretkę na najbardziej towarzyskich imprezach. Może my też powinniśmy spróbować?

Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia angielskaSos, dressingSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2 kg dzikich jabłek 2 średnie cytryny 2 duże pomarańcze 1 duża pęczek ziół (rozmaryn, szałwia, tymianek, mięta) brązowy cukier (w proporcji 750 g na 1 litr soku) 6–8 pączków goździków sól Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Skórkę z dokładnie umytych cytryn i pomarańczy pokroić w cienkie paski. Wyciśnij sok z kawałkami miąższu z owoców. Jabłka drobno posiekać, obrać ze skórki i rdzenia, wrzucić do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryn i pomarańczy, goździki oraz pęczek mieszanej zieleniny związany sznurkiem. Napełnij mieszaninę 1,5 litra dobrej wody pitnej, zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj, aż jabłka zmiękną, około 1 godziny. Wystudzoną masę przełóż do lnianego worka (lub dużego ręcznika waflowego lub gazy złożonej w kilka warstw) i odstaw na 8–10 godzin. Odmierz ilość powstałego soku, zalej do rondelka, dodać cukier i mieszając, gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż sok zgęstnieje, 10 do 15 minut, szumiąc. Napełnij słoiki przygotowaną galaretką i zamknij je hermetycznymi pokrywkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych
Jeśli chcesz całkowicie zaskoczyć gości kolorem galaretki i jej jasnym aromatem, zalej kilka nitek naturalnego szafranu w kilku łyżkach wrzącej wody na 10 minut, a następnie wlej napar wraz z nitkami do garnka z jabłkami przez 10-15 minut. do końca gotowania. Galaretka stanie się złotożółta i bardzo bogata w kolor.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja