Galaretka z białej porzeczki
marus_ok 18 lipca 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz Do przepisu
Dedykowany wszystkim smakoszom i miłośnikom delikatnej galaretki jagodowej! Wyśmienity smak i jasnobursztynowy kolor tej galaretki nie pozostawi obojętnym uczestników Twoich obiadów czy przyjęć. Galaretka z białej porzeczki to nie tylko świetny dodatek do naleśników, ale doskonale nadaje się jako dodatek do miękkich serów, zwłaszcza brie, tostów z karmelizowaną cebulą, pasztetu z wątróbek króliczych, a nawet jako aromatyczny składnik do sosów jagodowych. Ale nawet podana z tostami na śniadanie, ta galaretka jest doskonała!
Złożoność: łatwo Kalorie: 8800,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 10,00 g/4,00 g/2154,00GotowanieŚniadaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetKarnawałPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg białych porzeczek (bez gałązek)2 kg cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zerwij jagody białej porzeczki z gałązek, opłucz je pod bieżącą wodą i odcedź. Jagody wsyp do rondla (nie aluminiowego!), dodaj 50 ml wody i postaw na średnim ogniu. Doprowadzić jagody do wrzenia i gotować przez około 3-4 minuty, mieszając. Wszystkie jagody powinny pęknąć i ugotować.
Krok 2
Zdejmij masę ugotowanych jagód z ognia i przetrzyj przez drobne sito, aby usunąć nasiona i skórkę. Rezultatem będzie półprzezroczysta lekka masa. Tak właśnie powinno być.
Krok 3
Do mieszanki jagodowej dodawaj porcjami cukier, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlej mieszaninę jagód i cukru z powrotem na patelnię, na której wcześniej gotowano jagody, i zagotuj. Gotuj, mieszając, przez około 5-7 minut. Masa powinna stać się przezroczysta i nabrać bursztynowego odcienia. W tym czasie przygotuj piękne małe słoiki (sterylizuj) i pokrywki.
Krok 4
Zdjąć mieszaninę z ognia i jeszcze gorącą rozlać do słoików. To ważne, bo galaretka bardzo szybko twardnieje! Pozostaw słoiki z galaretką do całkowitego ostygnięcia bez pokrywek w temperaturze pokojowej. Aby przechowywać słoiki, zamknij pokrywki i przechowuj w chłodnym miejscu. Otwarty słoik przechowuj w lodówce. Smacznego!