Galaretka winna
Do przepisu
Ta galaretka nie nadaje się na stół dla dzieci. Jednak rzadkie dzieci jedzą te sery, które zwykle układa się na talerzach serów, ale to właśnie ta galaretka najlepiej komponuje się z serami i krakersami. Galaretka winna świetnie smakuje także z białego wina. Szczególnie efektownie prezentują się obok talerza serów – czerwonego i białego. W razie potrzeby można go przygotować z win półsłodkich, wzmocnionych lub owocowych. W takim przypadku zmniejsz ilość cukru do smaku.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 151,80 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,24 g/0,01 g/32,90Sos, dressingSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 różowe ziarna pieprzuRozpocznij gotowanie na 2 godziny przed podaniem3,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina i skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka. żelatyna 4 groszek ziele angielskie 4 szklanki specjalnego cukru na konfiturę z pektyną Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Namoczyć żelatynę w 3 łyżkach. l. zimną wodą przez 25 minut. W głębokim rondlu wymieszaj lekko zmiażdżone ziarna pieprzu, wino, sok i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać cukier, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ponownie postaw na ogień i gotuj przez 1 minutę. Galaretkę cały czas mieszamy i zbieramy pianę. Zdjąć z ognia i wlać namoczoną żelatynę. Mieszaj energicznie trzepaczką, aż żelatyna się rozpuści. Za pomocą wysterylizowanego sitka wlać gorącą galaretkę do gorących, wysterylizowanych słoików, zachowując pewną odległość od pokrywki. Zamknij szczelnie pokrywkę. Sterylizować przez 5 minut.