Galaretka truskawkowa
Do przepisu
Galaretka truskawkowa to najprostszy sposób na piękne życie tu i teraz. Świetnie nadają się do tego zarówno świeże jagody, które zaczynają pojawiać się w supermarketach, jak i te mrożone. Prosty i pyszny deser: lekki, niezbyt kaloryczny, smaczny i fotogeniczny. W sam raz do publikowania w sieciach społecznościowych.
Złożoność: łatwo Kalorie: 170,68 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 3,42 g/0,61 g/36,34GotowanieChłodzenieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI+4Porcje-Truskawka 600 grGranulowany cukier 100 grSok cytrynowy 1 łyżka.Jadalna żelatyna 10 grWoda 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj truskawki na galaretkę. Odmierz 500 g i posortuj. Obierz i włóż do dużej miski lub patelni. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręcznikach papierowych.
Krok 2
Usuń liście z truskawek i posiekaj jagody według uznania. Umieścić w szerokim rondlu. Dodać cukier (cukier puder), sok z cytryny i wodę pitną. Wymieszaj łyżką.
Krok 3
Rondel z truskawkami postaw na dużym ogniu i szybko zagotuj. Usuń piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do małego i gotuj truskawki przez 10 minut.
Krok 4
Zdejmij rondelek z truskawkami z ognia. Przełóż dwie trzecie jagód przez drobne metalowe sito, a następnie wyciśnij sok tak bardzo, jak to możliwe. Odłóż jedną trzecią jagód. Pozostałe świeże truskawki drobno posiekaj.
Krok 5
Żelatynę włóż do małej miski i zalej niewielką ilością zimnej wody. Pozostawić na 10 minut, następnie dodać do gorącego soku truskawkowego. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Wlać powstałą mieszaninę do czterech foremek. Dodaj trzecią część ugotowanych jagód i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem udekoruj galaretkę truskawkową posiekanymi świeżymi jagodami.
PRZYDATNE RADY
Chcesz, aby Twoja galaretka truskawkowa była wegańska? Zamień żelatynę na agar-agar! Na wskazaną ilość składników potrzebne będzie 5 gramów. Agar nie wymaga moczenia, ale zdecydowanie należy go gotować w syropie truskawkowym przez 5 minut.
PRZY OKAZJI
Smak galaretki truskawkowej stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający, jeśli do foremek dodamy drobne listki mięty. Należy to zrobić bezpośrednio przed wylaniem masy żelatynowej.