Galaretka mleczna trójwarstwowa
gastronomia 19 grudnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Trójwarstwowa galaretka mleczna to jeden z najbardziej efektownych deserów, który z łatwością przygotujesz w domu. Filiżanki z warstwową wielobarwną galaretką nie tylko udekorują każdą uroczystość, ale także podniosą Twoją kulinarną ocenę wśród znajomych! Deser zachwyca nie tylko ciekawym wyglądem i wspaniałym smakiem. Ale także dlatego, że ma bardzo mało kalorii. Oznacza to, że mogą sobie na to pozwolić nawet zwolennicy PP. Ta słodycz nie wpłynie negatywnie na Twoją talię! Przepis na galaretkę jest bardzo prosty, a zdjęcie każdego kroku pomoże ci zrozumieć sekwencję działań. Lista składników zawiera najtańsze produkty, a technologia gotowania jest elementarna. Jedyną trudnością, jaka Cię czeka, jest cierpliwe czekanie, aż warstwy galaretki stwardnieją w lodówce!
Złożoność: łatwo Kalorie: 297,28 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 3 godziny 20 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 9,66 g/12,62 g/37,29GotowanieChłodzenieDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJImleko – 1 lmrożone wiśnie – 250 gcukier – 120 gkakao w proszku – 15 gżelatyna – 20 gDo dekoracji śmietana 30% tłuszczu – 120 mlcukier puder – 20 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do małego rondelka wlać żelatynę, zalać 150 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić na blacie na 20-30 minut. W tym czasie żelatyna powinna pęcznieć.
Krok 2
Rondelek z żelatyną postawić na średnim ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając trzepaczką, przez 2-3 minuty. Nie doprowadzaj mieszaniny żelatyny do wrzenia; po prostu podgrzej ją, aż wszystkie ziarenka żelatyny się rozpuszczą. Zdjąć z ognia.
Krok 3
Przygotuj bazę pod warstwę galaretki owocowej. Zamrożone wiśnie włóż do małego rondelka, dodaj 40 g cukru, zalej 120 ml zimnej wody i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5-7 minut.
Krok 4
Dodaj 2 łyżki do wiśni. l. przygotowaną żelatynę i gotować przez 20-30 sekund, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź mieszankę jagodową. Warstwa wiśniowa będzie pierwszą w naszym deserze.
Krok 5
Mieszankę wiśniową przełóż do szklanych szklanek, ostudź do temperatury pokojowej i włóż do lodówki. Szklanki przechowuj w lodówce, aż galaretka jagodowa stwardnieje, około 30 minut.
Krok 6
Zagotuj 600 ml mleka. Dodaj 60 g cukru i dwie trzecie pozostałej żelatyny i zdejmij z ognia. Dokładnie wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 7
Wyjmij szklanki z warstwą mrożonej wiśni z lodówki i wlej na nie mieszankę mleczną. Szklanki włóż z powrotem do lodówki i pozostaw do stężenia. Ten proces zajmie kolejne 30 minut.
Krok 8
Na wierzchnią warstwę przygotuj galaretkę kakaową. Do pozostałego mleka dodać kakao i 20 g cukru i wymieszać trzepaczką, tak aby w mleku nie pozostały grudki kakao. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i natychmiast zdjąć z ognia.
Krok 9
Do mleka i kakao dodać pozostałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozwól, aby płyn ostygł do temperatury pokojowej. Wyjmij szklanki z mrożoną galaretką i dodaj przygotowane kakao.
Krok 10
Szklanki z galaretką trójwarstwową włóż z powrotem do lodówki i poczekaj, aż całkowicie stwardnieją. Optymalnie jest przechowywać galaretkę w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub pozostawić ją zimną do momentu podania.
Krok 11
Galaretkę dekorujemy bitą śmietaną. Zimną śmietankę połączyć z cukrem pudrem, ubić mikserem na gęstą pianę, włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować galaretką każdą szklankę.
PRZYDATNE RADY
W przypadku osób, które nie tolerują laktozy, zwykłe mleko można zastąpić mlekiem alternatywnym. Galaretka szczególnie smakuje z mlekiem migdałowym lub kokosowym. W przypadku wegetarian lub wegan galaretkę przygotuj z agaru agarowego. Stosuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
PRZY OKAZJI
Warstwę galaretki owocowej można przygotować z dowolnych jagód, niekoniecznie mrożonych. Jeśli robisz galaretkę z truskawek, pokrój je na małe kawałki, oddziel czerwoną lub czarną porzeczkę od gałązek i po prostu posortuj maliny, borówki lub jeżyny.