Galaretka miętowa
gastronomia 31 października 20084,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘnasiona kolendry – 1/2 łyżeczki.mięta – 2 duże pęczkicukier – 1 kgjabłka słodko-kwaśne – 1 kgocet jabłkowy – 150 mlsok i skórka z 1 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Oddziel liście mięty od łodyg. Do rondelka o szerokim dnie włóż sok i skórkę z cytryny, jabłka, dodaj ocet, kolendrę, wszystkie łodygi mięty i jedną trzecią jej liści. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj przez 1 godzinę. Przełóż mieszaninę na drobne sito i umieść nad patelnią, aby odsączyć cały sok (nie wyciskaj). Kiedy cały sok odpłynie, dodaj cukier. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj, usuwając pianę, aż galaretka zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z pozostałą miętą. Mieszankę należy odstawić, aby galaretka stwardniała. Wysterylizowane słoiki napełnij ostudzoną galaretką, połóż na wierzch papier nasączony alkoholem i szczelnie zamknij słoiki. Galaretkę tę można spożywać na deser lub, dodając soli i pieprzu do smaku, podawać z jagnięciną.