Galaretka miętowa

Galaretka miętowa

gastronomia 01 lipca 2013 rGalaretka miętowa Do przepisu

W odróżnieniu od większości galaretek, które dzieci jedzą na deser, jest to tradycyjny angielski sos do jagnięciny w dowolnej postaci. Szczególnie wspaniale smakuje z udziem jagnięcym pieczonym w piekarniku z ziołami.

Złożoność: trudny Kalorie: 214,38 kcal/porcja Porcje: 24 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,70 g/0,44 g/51,73Kuchnia angielskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 24 PORCJIRozpocznij gotowanie 15 godzin przed podaniem2,5 kg słodko-kwaśnych jabłek zimowychduży pęczek bardzo świeżej miętyskórka z 1 cytryny1 litr octu jabłkowegocukiersok z 1 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Oddziel liście mięty od łodyg. Drobno posiekaj jabłka, łącznie ze skórką i rdzeniem. Do rondelka włóż jabłka, skórkę i sok z cytryny. Zalać 1 litrem wody i dodać posiekane łodygi mięty.

Krok 2

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 50 minut. Dodaj ocet i gotuj przez kolejne 10 minut.

Krok 3

Następnie masę owocową wlać do lnianego woreczka i powiesić nad dużą miską, aby odsączyć tam sok na 12 godzin. Nie wyciskać!

Krok 4

Powstały sok wlać do rondla, dodać cukier w ilości 2 szklanek cukru na każde pół litra soku. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 10 minut. Sprawdź gotowość, upuszczając kroplę gorącej galaretki na zimny talerz. Po 1 minucie dotknij kropli palcem. Jeśli na powierzchni pojawią się zmarszczki, galaretka jest gotowa. Jeśli nie, ugotuj więcej.

Krok 5

Odcedź piankę z galaretki i dodaj drobno posiekane listki mięty. Pozostaw na 15 minut. ochłonąć. Następnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić miętę. Ułożyć na wierzch w gorących, wysterylizowanych słoikach i od razu przykryć kółkami z papieru woskowanego. Ostudzić, przykryć kilkoma warstwami woskowanego papieru i mocno zawiązać. Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych: Jeśli znajdziesz w sklepie zielony barwnik spożywczy, koniecznie go kup. Wystarczy kilka kropli, a Twoja galaretka miętowa zmieni kolor na szmaragdowy, nie tracąc nic ze swojego smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja