Galaretka melonowa
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 148,15 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 2,84 g/0,53 g/31,21DeserWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI10 g żelatyny (najlepiej w listkach)cukier – 3 łyżki.kawałki melona400 ml soku jabłkowego bez miąższu4 łyżki l. wytrawne białe winokawałki truskawek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wymieszaj sok jabłkowy, wino i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodać żelatynę. Powstałą płynną galaretkę wlej do 4 kieliszków do wina tak, aby ledwo zakrywała dno i włóż kieliszki do lodówki. Gdy galaretka stwardnieje, ułóż na niej warstwę kawałków melona i truskawek i ponownie wlej niewielką ilość płynnej galaretki. Włożyć do lodówki do ostygnięcia. W ten sposób wypełnij całą formę, ostatnią warstwą będzie galaretka.