Galaretka malinowa
Do przepisu
Galaretka malinowa z czerwoną porzeczką to optymalny deser dla smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez słodyczy, a starają się ograniczać kaloryczność swojej diety. Oczywiście to danie zawiera cukier, ale nie ma w nim ani kropli tłuszczu, więc jeśli nie masz szczególnej ochoty na degustację, łuski nie przesuną się do góry. Dla jaśniejszego smaku pozwoliliśmy sobie dodać łyżkę wódki do galaretki malinowej, ale nie jest to wcale konieczne. Pamiętaj jednak o poniższej uwadze! Aby przygotować galaretkę, do w pełni dojrzałych malin należy dodać niezbyt dojrzałe porzeczki: zawierają one dużo pektyny, dzięki czemu jakość gotowego deseru będzie znacznie wyższa.
Złożoność: łatwo Kalorie: 58,31 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,12 g/0,07 g/13,74PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmaliny – 500 g woda – 100 ml wódka – 25 ml czerwone porzeczki – 125 g cukier – 500 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Maliny posortować na galaretkę, nie myć. Jagody włóż do rondla, dodaj 100 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 4 minuty, mieszając. Sok przecedzić przez sito z gazą. Wyciśnij gazę. Powinieneś otrzymać około 350 ml płynu.
Krok 2
Do soku malinowego dodać wódkę.
Krok 3
Usuń porzeczki z gałązek i opłucz. Do soku dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Dodaj porzeczki i gotuj przez 2 minuty. Galaretkę malinową wlewamy do wyparzonych słoików. Zamknąć.
PRZYDATNE RADY
Galaretkę malinową najlepiej przelać do małych słoiczków. W takim przypadku lepiej będzie wykazywać właściwości żelujące, co bezpośrednio wpływa na atrakcyjny wygląd deseru po podaniu.
PRZY OKAZJI
Galaretka malinowa z czerwonymi porzeczkami to nie tylko pyszny deser, ale także doskonały dodatek witaminowy: jagody do tego preparatu na zimę poddawane są szybkiej obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowują cenne składniki odżywcze w znacznej ilości.