Galaretka jogurtowo-cytrusowa
Mój magnes 29 grudnia 2021 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 92,11 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 7,73 g/0,60 g/14,48KolacjaDeserGalaretaNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI250 ml jogurtu pitnego200 ml przegotowanej wody2 pomarańcze1 mandarynka2 saszetki żelatyny (po 10 g każda)gałązka mięty do dekoracjijagody do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Żelatynę rozpuścić w 200 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia na 10 minut.
Krok 2
Pomarańcze dokładnie umyj, a skórkę zetrzyj na drobnej tarce. Pomarańcze obierz i wyciśnij sok, obierz mandarynki, usuń nasiona i błony, segmenty pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Połowę soku wymieszać z połową jogurtu, do drugiej części soku dodać mandarynki i 1 łyżeczkę. skórka pomarańczowa.
Krok 4
Spęcznioną żelatynę podzielić na trzy części. Podgrzej jedną część aż do rozpuszczenia, ale nie gotuj. Dodać sok pomarańczowy z mandarynkami.
Krok 5
Szklanki ustawiamy w pozycji pochylonej pod kątem 45 stopni i wlewamy pierwszą część galaretki. Włożyć do lodówki aż do całkowitego zamrożenia.
Krok 6
Drugą część galaretki podgrzać i wymieszać z masą pomarańczowo-jogurtową. Wyjmij szklanki, przechyl je w przeciwną stronę i wlej drugą warstwę galaretki. Włóż go do lodówki.
Krok 7
Wlać trzecią warstwę galaretki jogurtowej, wlewając tak, aby wzór jodełki na warstwach został zachowany.
Krok 8
Gotową galaretkę przechowuj w lodówce co najmniej 2 godziny i podawaj, dekorując deser miętą i jagodami.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 3,18 g (3,97% ZDS)
• tłuszcze 0,99 g (1,10%)
• węglowodany 22,36 g (13,31%)
• kcal 107,95 (6,00%)
• sód 19,86 mg (1,37%)
• cukier ogółem 21,80 g (43,60%)
• NNKT 0,60 g (3,02%)
• błonnik pokarmowy 0,40 g (1,33%)