Galaretka jogurtowo-cytrusowa

Galaretka jogurtowo-cytrusowa

Mój magnes 29 grudnia 2021 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 92,11 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 7,73 g/0,60 g/14,48KolacjaDeserGalaretaNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI250 ml jogurtu pitnego200 ml przegotowanej wody2 pomarańcze1 mandarynka2 saszetki żelatyny (po 10 g każda)gałązka mięty do dekoracjijagody do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Żelatynę rozpuścić w 200 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia na 10 minut.

Krok 2

Pomarańcze dokładnie umyj, a skórkę zetrzyj na drobnej tarce. Pomarańcze obierz i wyciśnij sok, obierz mandarynki, usuń nasiona i błony, segmenty pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Połowę soku wymieszać z połową jogurtu, do drugiej części soku dodać mandarynki i 1 łyżeczkę. skórka pomarańczowa.

Krok 4

Spęcznioną żelatynę podzielić na trzy części. Podgrzej jedną część aż do rozpuszczenia, ale nie gotuj. Dodać sok pomarańczowy z mandarynkami.

Krok 5

Szklanki ustawiamy w pozycji pochylonej pod kątem 45 stopni i wlewamy pierwszą część galaretki. Włożyć do lodówki aż do całkowitego zamrożenia.

Krok 6

Drugą część galaretki podgrzać i wymieszać z masą pomarańczowo-jogurtową. Wyjmij szklanki, przechyl je w przeciwną stronę i wlej drugą warstwę galaretki. Włóż go do lodówki.

Krok 7

Wlać trzecią warstwę galaretki jogurtowej, wlewając tak, aby wzór jodełki na warstwach został zachowany.

Krok 8

Gotową galaretkę przechowuj w lodówce co najmniej 2 godziny i podawaj, dekorując deser miętą i jagodami.

PRZY OKAZJI

Na 100 g: białka 3,18 g (3,97% ZDS)

• tłuszcze 0,99 g (1,10%)

• węglowodany 22,36 g (13,31%)

• kcal 107,95 (6,00%)

• sód 19,86 mg (1,37%)

• cukier ogółem 21,80 g (43,60%)

• NNKT 0,60 g (3,02%)

• błonnik pokarmowy 0,40 g (1,33%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja