Galaretka jabłkowa z imbirem
gastronomia 24 sierpnia 20105,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEjabłka – 2,5 kgcukier – 2 kgotarta skórka z cytryny – 4 cytrynykorzeń imbiru – 30 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do rondelka wlać 0,5 litra wody, dodać cukier i podgrzewać, mieszając, aż syrop będzie powoli kapał z łyżki.
Krok 2
Jabłka obierz, usuń rdzeń, miąższ drobno posiekaj. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać ze skórką z cytryny i jabłkami. Dodać do syropu. Gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając, przez 1,5 godziny.
Krok 3
Gotową galaretkę wlać do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.