Galaretka jabłkowa z cynamonem i szafranem

Galaretka jabłkowa z cynamonem i szafranem

gastronomia 13 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg zielonych jabłek (najlepiej Simirenko, ale odpowiednie są również Antonowka i Babcia Smith) 4 średnie cytryny 4 laski cynamonu kilka nitek cukru szafranowego (ilość ustalana jest w zależności od ilości otrzymanego płynu) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka i cytryny dokładnie umyj pędzelkiem. Owoce pokroić na małe kawałki, łącznie ze skórką, rdzeniem jabłka i nasionami. Cytryny należy pokroić bardzo drobno.

Krok 2

Owoce włóż do rondelka, dodaj połamany na kawałki cynamon i zalej 1,5 litra zimnej wody pitnej.

Krok 3

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do małego, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1,5 godziny.

Krok 4

Dużą miskę lub patelnię wyłóż kilkoma warstwami gazy i wylej na nią masę jabłkową. Zawiąż końce, tworząc woreczek i zawieś go nad umywalką – poczekaj, aż płyn odpłynie – na 10-12 godzin. Nie wykręcaj!

Krok 5

Odmierz ilość płynu i wymieszaj go z cukrem w proporcji: 400 g na 0,5 l.

Krok 6

Dodaj szafran, zagotuj i gotuj na małym ogniu, mieszając i szumiąc, aż zgęstnieje, około 15 minut. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i ostudzić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja