Galareta z kurczaka z żelatyną

Do przepisu

Galareta z kurczaka z żelatyną różni się od tej, do której wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, bardziej elastyczną konsystencją. Ale dokładnie tak kiedyś przygotowywano tę zimną przystawkę, o czym świadczą przedrewolucyjne książki. Oznacza to, że żelatyna była niezbędnym składnikiem galarety, dzięki czemu jej część bulionowa była mocna, stabilna i nie rozpływała się w czasie spędzonym na stole. Dzięki temu przystawka mogła z łatwością stać na niej przez kilka godzin, co było korzystne dla tych samych właścicieli restauracji. Nawiasem mówiąc, rosół z galaretką lanspik, pokrojony w kostkę, czasami dodawany był do sałatek, a także do dekoracji innych potraw. Wyszło całkiem oryginalnie! Spróbuj zrobić galaretkę z kurczaka z żelatyną według naszego przepisu i upewnij się, że ta wersja ma swoje zalety, w tym smak.

Złożoność: łatwo Kalorie: 426,56 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 48,78 g/25,55 g/1,07GotowanieChłodzenieKuchnia rosyjskaKolacjaDrugie daniePrzekąskaGalaretowatyDanie główneGalaretaZimne przekąskiNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 4 PORCJEudka z kurczaka – 1 kgmarchewka – 50 gżelatyna – 30 ggałązki pietruszki – 4–5 szt.sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj zżelowany bulion na galaretkę (lanspik). Umyj nogi kurczaka i włóż do dużego rondla. Zalać 1,6 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę łyżką cedzakową.

Krok 2

Umyj i obierz marchewki na bulion. Dodaj do patelni z udkami kurczaka. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Bulion przecedzić przez drobne sito lub gazę do osobnego pojemnika.

Krok 3

Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewkę pokroić w paski. Do miski wlać żelatynę. Zalać 70 ml zimnej wody i pozostawić na 15 minut.

Krok 4

Do gorącego, ale nie wrzącego, przecedzonego bulionu dodajemy lekko wyciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przecedź przez podwójnie złożoną gazę do czystego pojemnika. Dodaj trochę soli. Włożyć do lodówki na 15 minut.

Krok 5

Natkę pietruszki na galaretkę umyć, osuszyć i oderwać liście od gałązek. Na dno małego pojemnika wlej trochę ostudzonego bulionu (lanspeak). Ułóż liście pietruszki i kawałki kurczaka.

Krok 6

Ostrożnie wlej trochę więcej bulionu. Powinien lekko pokryć kurczaka. Dodaj marchewki. Włóż formę do lodówki i poczekaj, aż galaretka stwardnieje. Zdejmij patelnię i wylej pozostały bulion. Włóż ponownie do lodówki, aż do całkowitego stężenia.

PRZYDATNE RADY

Bulion z galaretką można ugotować osobno, używając całego kurczaka. W tym przypadku okaże się szczególnie mocny, bogaty, a sama przekąska będzie jeszcze smaczniejsza.

PRZY OKAZJI

Aby galaretka wyglądała jeszcze lepiej na stole, dodaj szybko ugotowany świeży zielony groszek, kukurydzę i posiekaną paprykę oraz kawałki kurczaka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja