Galareta językowa z żelatyną
gastronomia 27 grudnia 2023 r4,50 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Galareta ozorowa z żelatyną to niezastąpiony świąteczny przysmak. Rzeczywiście kawałki delikatnego mięsa w lekkiej galaretce, udekorowane połówkami jajek i marchwiowymi stokrotkami wyglądają efektownie i apetycznie. Dodatkowo, dla ułatwienia podania, można go podzielić na porcje: wlać do silikonowych foremek na muffinki, szklanych szklanek lub miseczek. Będziesz musiał majstrować przy naczyniu. Najwięcej czasu zajmie Ci przygotowanie języka. Możesz go wcześniej ugotować i obrać, a galaretę zebrać w przeddzień święta. Do dekoracji nadają się marchewki, oliwki, plasterki cytryny i zioła. Przystawkę podawać z chrzanem lub musztardą. A jeśli potrzebujesz przystawki, ugotuj ziemniaki i rozgnieć je.
Złożoność: trudny Kalorie: 321,91 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 30,52 g/20,49 g/4,35GotowanieChłodzeniePrzekąskaWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJIjęzyk wołowy – 1,2 kgcebula – 1 szt.marchewki – 1 szt.pietruszka – 2 korzeniekorzeń selera – 50 gpąki goździków – 4-5 szt.liść laurowy – 1 szt.sól 3 grpieprz czarny 3-4 sztgranulat żelatynowy – 60 gDla faceta:świeże białka jaj – 2 szt.Do dekoracji:jajka na twardo – 6 -8 szt.marchewka gotowana – 1 szt.oliwki bez pestek – garśćnatka pietruszki 2 gałązki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Język wkładamy do rondelka, zalewamy 2,5-3 litrami wrzącej wody (woda powinna całkowicie zakrywać język) i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Usuń pianę, dodaj obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Gotuj przez 3 godziny przez 20 minut. Przed końcem gotowania dodać liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i sól.
Krok 2
Gotowy język włóż pod bieżącą zimną wodę i zaczynając od grubego końca, usuń skórę. Pozostawić do ostygnięcia, następnie pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
Bulion przecedzić przez sito i ostudzić. Usuń tłuszcz z powierzchni. Jeśli bulion jest mętny, przygotuj napar. Białka ubić z niewielką ilością zimnego bulionu. Dodać do rondelka z wrzącym bulionem, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Następnie przecedź bulion przez sito i ostudź w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Wlać żelatynę do 4 łyżek. l. bulionu, wymieszać i odstawić na 15–20 minut. Postaw patelnię z bulionem na ogniu. Gdy żelatyna spęcznieje, łączymy ją z bulionem i podgrzewamy (ale nie gotujemy), aż do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 5
Gotuj jajka, aż będą ugotowane. Jasne. Do formy (lub małych foremek) wlej cienką warstwę galaretki i włóż do lodówki na 5 minut. Ugotowaną marchewkę i jajka pokroić w koła. Oliwki – w cienkich pierścieniach. Na galarecie ułożyć plasterki ozorka, jajka, natkę pietruszki i oliwki. Polać pozostałą galaretką i wstawić do lodówki do stwardnienia.
Krok 6
Jeśli galaretę przygotowywałeś w porcjowanych foremkach, przełóż je na talerz. Jeśli w jednej dużej formie, pokrój na kawałki. Podawać z musztardą lub chrzanem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kaloryczność potrawy wynosi około 73 kcal na 100 g produktu. Liczby mogą się różnić w zależności od dodatkowych składników dodanych do potrawy.
PRZY OKAZJI
Istnieją przepisy na galaretkę bez użycia żelatyny. Rzeczywiście można go zastąpić produktami bogatymi w kolagen. Mogą to być na przykład udka lub skrzydełka z indyka. Kurczak nie wystarczy.