Frytki w kuchence mikrofalowej w 10 minut!
Elena 16 marca 20135,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 832,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Używany: 23,55 g/6,79 g/174,70PrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘZiemniakSólPieprzPrzyprawa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki należy pokroić w cienkie plasterki. Do krojenia można użyć noża lub specjalnej tarki.
Krok 2
Następnie opłucz ziemniaki w zimnej wodzie. W przeciwnym razie nie będzie możliwe oddzielenie go od naczyń lub papieru. Do prania lepiej jest używać durszlaka.
Krok 3
Po płukaniu należy chwilę poczekać, aż woda całkowicie spłynie. Przykryj obrotowy talerz z kuchenki mikrofalowej papierem do pieczenia i ułóż na nim plasterki ziemniaków. Jeśli nie masz papieru do pieczenia, możesz po prostu ułożyć ziemniaki na talerzu.
Krok 4
Włóż do kuchenki mikrofalowej, włącz pełną moc. Gdy tylko frytki zaczną się „brązowieć”, natychmiast wyłącz kuchenkę mikrofalową. Najważniejsze, żeby nie przegapić tego momentu, bo jeśli wyłączymy go wcześniej, nie będą chrupiące, jeśli później się spalą. Czas gotowania będzie wynosić od 2 do 10 minut, w zależności od porcji. Dodać sól, pieprz i przyprawy do smaku.
UWAGA DO GOSPODARKI
To chyba najszybszy i najłatwiejszy przepis na domowe chipsy. A co najważniejsze – chipsy bez żadnych dodatków, produkt w 100% naturalny. Pomoże nam w tym kuchenka mikrofalowa. Chipsy wychodzą bardzo smaczne. Ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut.