Frytki: jak przygotować to popularne danie w domu na różne sposoby
Roman Ryżow 2 listopada 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Bez wątpienia frytki to obecnie jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Można go spotkać w każdym zakątku świata, zarówno w drogich restauracjach, jak i jako proste, uliczne jedzenie. Za miejsce narodzin tego dania uważa się Belgię. To właśnie tam wpadli na pomysł smażenia kawałków ziemniaków w gorącym tłuszczu wołowym na złoty kolor i apetyczną złotobrązową skórkę. Następnie podawaj na gorąco z małżami, duszonym mięsem i piwem. Od tego czasu minęło dużo czasu, a technologia robienia frytek znacząco się zmieniła. Pomimo pozornej prostoty danie wymaga ścisłego przestrzegania pewnych zasad i reguł. Przyjrzyjmy się im.
Treść artykułu:
- Frytki w chrupiącej panierce
- Szybki przepis na chrupiące frytki z piekarnika
- Frytki na patelni
- Frytki w piekarniku
- Ziemniaki i inne smażone warzywa
- Frytki z piekarnika bez oleju
A więc wybór ziemniaków. Do frytek potrzebne będą odmiany o niskiej zawartości skrobi. Z reguły są to bulwy żółte o dość cienkiej skórce, po ugotowaniu długo zachowują swój kształt i nie rozpadają się. Zwykłe supermarkety rzadko wskazują odmianę, dlatego czasami warto zwrócić uwagę na mrożony półprodukt do frytek. W ten sposób na pewno nie popełnisz błędu przy wyborze, a także znacząco zaoszczędzisz swój czas.
Drugim ważnym punktem jest cięcie. Mogą to być batony, małe podkładki lub plastrynajważniejsze jest to, że grubość powinna być taka sama. Tylko w ten sposób danie będzie równomiernie ugotowane. Sam zdecyduj, czy obrać skórkę, nie ma ścisłych zasad, ale jeśli obierzesz ziemniaki, nie spiesz się, aby je wyrzucić. W niektórych krajach piecze się go lub smaży na oleju do chrupkości i podaje jako przekąskę, uważaną za przysmak. Następny pokrojone w plasterki ziemniaki należy dokładnie umyć lub namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Należy to zrobić szybko, w przeciwnym razie kawałki będą miały czas na ściemnienie i nabranie nieapetycznego wyglądu. Kiedy skrobia zaczyna pojawiać się na powierzchni wody, jest ona usuwana. Swoją drogą, tutaj też nie musisz niczego wyrzucać. Wystarczy wlać płyn do osobnego pojemnika, poczekać, aż skrobia opadnie na dno, a następnie wysuszyć w temperaturze pokojowej. Przed smażeniem pamiętaj o osuszeniu kawałków ziemniaków papierowymi ręcznikami. Jeśli krople wody dostaną się do gorącego oleju, może to spowodować poważne oparzenia. W końcu gorący olej zaczyna eksplodować z wody i rozpryskiwać się we wszystkich kierunkach. Do smażenia frytek będziesz potrzebować bezzapachowego oleju roślinnego. Tutaj warto zwrócić uwagę na temperaturę wrzenia – im wyższa, tym lepiej. Na przykład olej z awokado ma 270°C, olej słonecznikowy 227°C, a olej z nasion bawełny 216°C. Istnieje również specjalny olej do głębokiego smażenia ze specjalnymi dodatkami, jest on jednak dość drogi i nie zawsze racjonalny. Za to aby ziemniaki były pokryte chrupiącą skórką na zewnątrz, ale pozostały miękkie w środku, należy smażyć dwukrotnie. Najpierw olej podgrzewa się do 135°C, zanurza się w nim ziemniaki i gotuje przez około 5-6 minut. Następnie wyjmują i studzą, a niektórzy kucharze nawet wkładają ziemniaki na chwilę do zamrażarki. Drugie palenie następuje w wyższej temperaturze – około 180°C. W tym momencie zaczyna tworzyć się chrupiąca skórka. Wystarczy poczekać, aż uzyskamy pożądany stopień złocistości i wyjąć gotowe frytki. Teraz możesz go posolić, posypać ulubionymi przyprawami, posiekanymi ziołami i podawać jako dodatek lub samodzielne danie.
Jeśli podajesz frytki jako przekąskę, nie możesz obejść się bez sosu.. Być może najbardziej tradycyjnym i popularnym jest ketchup, wraz z serem, czosnkiem, musztardą i słodko-kwaśnym. Świetnie sprawdzi się sos Tysiąca Wysp na bazie majonezu, koncentratu pomidorowego i drobno posiekanej świeżej papryki. Aby uzyskać lżejszą opcję, po prostu wymieszaj śmietanę (jogurt) z posiekanymi ziołami i solą lub przygotuj meksykańską salsę ze świeżych pomidorów. Swoją drogą, Brytyjczycy tradycyjnie podają sos tatarski do ryby z frytkami, a Belgowie, którzy wynaleźli frytki, jedzą je z lekkim lokalnym majonezem.
Frytki w chrupiącej panierce
Dziś frytki to nie tylko ulubiony przysmak wszystkich, ale także jeden z najpopularniejszych dodatków do dań mięsnych i rybnych. Posypanie ziołami prowansalskimi sprawi, że jego smak będzie bardziej pikantny i wyrazisty.
Frytki w chrupiącej panierce
30 min, 6 porcji
- ziemniaki – 1,2 kg
- kasza kukurydziana – 1 szklanka
- suche zioła prowansalskie lub włoskie – 1 łyżka. l.
- sól morska – 2 łyżeczki.
- olej do głębokiego smażenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 x 5 cm, opłukujemy dużą ilością zimnej wody i osuszamy ręcznikiem.
- Zmieszaj kaszę na szybką polentę z solą morską i suszonymi ziołami. Zanurz ziemniaki w tej mieszance.
- Rozgrzej olej do smażenia do 160°C i smaż ziemniaki partiami. Odsączyć na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj natychmiast.
UWAGA DO GOSPODARKI
Te frytki można przygotować nie tylko z ziołami włoskimi czy prowansalskimi, ale także z gruzińskimi. Spróbuj, będzie bardzo smaczne!
PRZY OKAZJI
W tym przepisie lepiej jest użyć drobno zmielonej soli morskiej.
Szybki przepis na chrupiące frytki z piekarnika
Jak najszybciej i najłatwiej przygotować frytki? Weź gotowe mrożone batoniki i upiecz je w piekarniku, to wszystko! Najważniejsze jest to, że ziemniaki nie mają czasu na rozmrożenie, a piekarnik jest dobrze nagrzany. Spróbuj.
Szybki przepis na chrupiące frytki z piekarnika
40 min, 4 porcje
- mrożone frytki – 700 g
- olej roślinny – 40 g
- mąka – 40 g
- słodka papryka mielona – 1 łyżeczka. (4 g)
- średnia sól morska
- Aby przygotować frytki, rozgrzej piekarnik do 190°C z termoobiegiem lub 210°C z góry na dół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wymieszaj mąkę z papryką i przygotuj sitko.
- Wyjmij torebkę z frytkami z zamrażarki, połóż na blasze do pieczenia, skrop olejem i szybko wymieszaj rękoma. Ziemniaki ułożyć w jednej warstwie.
- Za pomocą sitka posyp ziemniaki mieszanką mąki i papryki i lekko potrząśnij patelnią, aby równomiernie pokryć kostki.
- Blachę do pieczenia włóż do górnej jednej trzeciej części piekarnika i piecz przez około 8 minut. Obróć batony na drugą stronę i wróć do piekarnika na kolejne 7-8 minut. Ziemniaki powinny być rumiane i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Posolić ziemniaki i podawać.
PRZYDATNE RADY
Nie solimy wcześniej mrożonych ziemniaków – zapobiegnie to ich odpowiedniej chrupkości w piekarniku.
PRZY OKAZJI
Lubisz pikantno-ostry smak? Wymieszaj słodką paprykę z mieloną czerwoną ostrą papryką do smaku.
Frytki na patelni
Aby Twoje frytki były naprawdę chrupiące i apetyczne, nie musisz smażyć ich we frytownicy. Zrobi to najzwyklejszy rondel o grubych ściankach. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii gotowania i stosowanie odpowiednich odmian ziemniaków.
Frytki na patelni
1 godzina 15 minut, 6 porcji
- ziemniaki – 1 kg
- sól – 1 łyżka. l.
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- warzywa do podania – opcjonalnie
- Obierz ziemniaki. Odetnij zaokrąglone części ze wszystkich stron, aby uzyskać prostokątny blok. Pokrój go wzdłuż na talerze o grubości 1 cm, a następnie każdy talerz pokrój na słupki o grubości 1 cm. Opłucz w zimnej wodzie i włóż do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj przez 2 minuty. Odcedź na durszlaku przez 20–30 minut.
- Wystudzone ziemniaki ułóż na blasze i włóż do zamrażarki na 20-30 minut, aby podczas smażenia natychmiast utworzyła się chrupiąca skórka.
- Przygotuj głęboką, szeroką patelnię z grubym dnem. Wlać do niego olej – powinna powstać warstwa o głębokości co najmniej 8-10 cm. Im więcej oleju, tym można dodać większe porcje ziemniaków.
- Rozgrzać olej do 190°C. Jeśli nie masz termometru, przygotuj kilka kostek białego chleba o boku 1 cm. Jeśli kostka wrzucona na gorący olej smaży się w ciągu 30 sekund na złoty kolor, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
- Łyżką cedzakową wrzucaj porcjami zamrożone ziemniaki na olej i smaż ze wszystkich stron na piękny złoty kolor, około 6 minut. Aby ugotowane ziemniaki były ciepłe, należy je najpierw położyć na ręcznikach papierowych na 1 minutę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie od razu na naczynie lub blachę włożoną do piekarnika nagrzanego do 80–100°C.
- Przed podaniem posolić według uznania i posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.
UWAGA DO GOSPODARKI
Tostowe kostki chleba można również posolić, posypać przyprawami i podać z ziemniakami i sosem.
PRZY OKAZJI
Spróbuj posypać frytki pokruszonym parmezanem. Będzie bardzo smacznie, tylko pamiętajcie, że ser jest słony i soli trzeba używać ostrożnie podczas gotowania.
Frytki w piekarniku
Frytki uwielbiają wszyscy – zarówno dorośli, jak i dzieci. Ale jednocześnie niewiele osób często może sobie pozwolić na taki przysmak, ponieważ jest bardzo bogaty w kalorie i nie do końca zdrowy. Jest wyjście – gotuj ziemniaki nie na głębokim tłuszczu, ale w piekarniku. Co więcej, jest to bardzo proste i szybkie, spróbuj.
Frytki w piekarniku
30 min, 4 porcje
- ziemniaki – 10 szt
- śmietana – 100 ml
- pasta pomidorowa – 100 ml
- czosnek – 4 ząbki
- koperek – 1 pęczek
- natka pietruszki lub kolendra – 1 pęczek
- mielony czarny pieprz – 1/2 łyżeczki.
- sól
- olej roślinny
- Ziemniaki obrać i pokroić w długie kawałki o szerokości około 1 cm. Zalać niewielką ilością oleju roślinnego (dosłownie 2-3 łyżki), solą i pieprzem. Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190°C na złoty kolor (około 30-35 minut). W razie potrzeby obróć ziemniaki.
- W czasie gdy ziemniaki się pieką, przygotuj sosy. Wymieszaj śmietanę z drobno posiekanym koperkiem, dodaj kilka ząbków czosnku, przeciśnij przez prasę, sól i pieprz do smaku. Biały sos jest gotowy.
- Do czerwonego sosu wymieszaj koncentrat pomidorowy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zmielony czarny pieprz i sól. Zamieszać.
- Podawaj gorące frytki z sosami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sosy do tego dania lepiej przygotować wcześniej i pozostawić w lodówce na co najmniej 30 minut.
PRZY OKAZJI
Oprócz kwaśnej śmietany i sosu czerwonego można szybko przygotować także sos musztardowy. Po prostu wymieszaj 2 łyżki, aż masa będzie gładka. l. majonez z 2 łyżkami. l. musztarda łagodna, 1 łyżeczka. cukier i 1-2 łyżki. l. przegotowana zimna woda. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Ziemniaki i inne smażone warzywa
Kto powiedział, że frytki to tylko ziemniaki? Marchew i cebulę, a także korzeń selera, bataty, a nawet daikon można doskonale smażyć w głębokim tłuszczu, po pokrojeniu na odpowiednie kawałki. Okaże się nie gorzej niż zwykłe ziemniaki. W naszym przepisie jest jeden mały, ale ważny szczegół – mąka kukurydziana. I podwójne smażenie. Dzięki temu warzywa będą chrupiące na zewnątrz, a w środku bardzo delikatne i smaczne.
Ziemniak…