Frittata z ziemniakami, boczkiem i szpinakiem

Do przepisu

Frittata to włoski omlet przygotowywany z wszelkiego rodzaju nadzieniami: warzywami, mięsem, rybami. Włosi tradycyjnie do frittat dodają twardy ser i pory. W tej zaadaptowanej wersji frittaty por zastąpiliśmy szpinakiem.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutPiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKuchnia włoskaŚniadanieKolacjaDrugie danieOmletDanie główneFrittataWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI6 dużych jaj120 g startego twardego sera (najlepiej Gruyere)4 plasterki tłustego boczku50 ml śmietanki 30–38% tłuszczu2 średnie ziemniaki1 mała pęczek szpinaku2-3 ząbki czosnku2 gałązki tymiankusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki obierz i pokrój w małe plasterki. Boczek zetrzeć, roztopić tłuszcz z boczku na patelni z żaroodporną rączką, podsmażyć na nim ziemniaki do miękkości, dodać sól.

Krok 2

Drobno posiekaj czosnek, usuń liście tymianku z łodyg, dodaj czosnek i tymianek do ziemniaków razem ze szpinakiem.

Krok 3

Jajka, śmietanę i sól ubić na gładką masę. Warzywa na patelnię napełnij serem i polej masą jajeczną. Pozostaw mieszaninę na dnie i włóż patelnię do piekarnika, aż jajka zostaną całkowicie ugotowane, co zajmuje 10–15 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja