Do przepisu
Frittata to włoski omlet przygotowywany z wszelkiego rodzaju nadzieniami: warzywami, mięsem, rybami. Włosi tradycyjnie do frittat dodają twardy ser i pory. W tej zaadaptowanej wersji frittaty por zastąpiliśmy szpinakiem.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutPiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKuchnia włoskaŚniadanieKolacjaDrugie danieOmletDanie główneFrittataWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI6 dużych jaj120 g startego twardego sera (najlepiej Gruyere)4 plasterki tłustego boczku50 ml śmietanki 30–38% tłuszczu2 średnie ziemniaki1 mała pęczek szpinaku2-3 ząbki czosnku2 gałązki tymiankusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki obierz i pokrój w małe plasterki. Boczek zetrzeć, roztopić tłuszcz z boczku na patelni z żaroodporną rączką, podsmażyć na nim ziemniaki do miękkości, dodać sól.
Krok 2
Drobno posiekaj czosnek, usuń liście tymianku z łodyg, dodaj czosnek i tymianek do ziemniaków razem ze szpinakiem.
Krok 3
Jajka, śmietanę i sól ubić na gładką masę. Warzywa na patelnię napełnij serem i polej masą jajeczną. Pozostaw mieszaninę na dnie i włóż patelnię do piekarnika, aż jajka zostaną całkowicie ugotowane, co zajmuje 10–15 minut.