Do przepisu
Forshmak mięsny we współczesnej Rosji nie jest tak dobrze znany, jak zimna wersja tego dania – przystawka z siekanego śledzia z jajkami, jabłkami, białym chlebem, masłem i tak dalej. Wersja śledziowa tradycyjnie zaliczana jest do kuchni żydowskiej, choć nie jest to takie proste. William Pokhlebkin uważał, że danie to zostało zapożyczone z kuchni Prus Wschodnich, gdzie mięso mielone przygotowywano ze smażonego śledzia. Co ciekawe, słowo „forshmak” ze starożytnego języka niemieckiego można przetłumaczyć zarówno jako „oczekiwanie”, jak i „przekąskę” lub „przystawkę”. Jednocześnie Niemcy uważają, że danie to przyszło do nich od Polaków i od Żydów z Europy Wschodniej. Generalnie jakieś błędne koło. I ogromna różnorodność opcji, w tym fińska. Ale wszędzie wzrasta zainteresowanie Rosjan tym daniem. Na przykład w pierwszym wydaniu książki „Prezent dla młodych gospodyń domowych” Eleny Molokhovets, opublikowanej w 1861 r., podano tylko trzy przepisy na gorące mięso mielone. W jednym z nich mięso (cielęcina lub wołowina), śledź, biały chleb i cebula są siekane, mieszane z kwaśną śmietaną lub śmietaną i pieczone. Nasz przepis powstał w oparciu o przepis z książki kucharskiej V.I. Trofimowa „Gotowanie”, wydana w 1945 r. Oczywiście dostosowaliśmy go trochę do współczesnych warunków.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 452,23 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 25,64 g/30,97 g/23,21ŚniadanieKolacjaKolacjaGorące przekąskiDanie główneSKŁADNIKI NA 8 PORCJI–8Porcje+Wybierz wołowinę, kuper. 500 grZiemniak 800 grLekko solony śledź 150 grŚmietana 30% 300 grMleko 200 mlSer Twardy 50 grGhee 50 grJajko kurze 4 szt.Bułka tarta 40 grMielony czarny pieprz do smakuSól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wcześniej ugotuj wołowinę i ziemniaki na mięso mielone. Rosół wołowy można wykorzystać do zupy. Ziemniaki można ugotować w skórkach lub obrać i pokroić na kawałki. Filety śledziowe namoczyć także w mleku na 2 godziny wcześniej.
Krok 2
Sprawdź, czy w filecie śledziowym nie ma ości. Pokrój na kawałki. Gotowaną wołowinę również pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa razem z ziemniakami i śledziem. Użyj środkowej dyszy.
Krok 3
Umyj jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubić i połączyć z mielonymi ziemniakami, wołowiną i śledziem. Dodaj tam śmietanę. Doprawiamy do smaku mielonym czarnym pieprzem i solą – sól może nie być potrzebna. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Oddzielnie ubij białka na puszystą masę. Ostrożnie porcjami dodawaj ubite białka do masy na przyszłe mięso mielone, za każdym razem mieszając szpatułką, aż masa będzie gładka.
Krok 5
Przygotuj żaroodporną formę – okrągłą lub prostokątną o pojemności około dwóch litrów. Posmaruj ghee i posyp bułką tartą. Strząśnij nadmiar bułki tartej.
Krok 6
Do formy włóż mięso mielone i wygładź. Zetrzeć ser na drobnej tarce i posypać nim mięso mielone. Na wierzchu rozłóż małe kawałki pozostałego masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut, aż uzyska złoty kolor. Podawaj mielone śledzie i mięso na gorąco.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, do mięsa mielonego z mięsem możesz dodać cebulę podsmażoną na roztopionym maśle i łyżkę koncentratu pomidorowego. Jeśli zostało Ci trochę bulionu wołowego, możesz dodać trochę bulionu wołowego dla soczystości.
PRZY OKAZJI
Finowie uważają forszmak za swoje danie narodowe. Robią go z mięsa mielonego, śledzia lub anchois i cebuli. Ziemniaki i kwaśną śmietanę podaje się osobno, razem z piklami. Przepis stał się popularny w Finlandii za sprawą Gustava Mannerheima – ponoć jego ulubioną przekąską było mięso mielone.