Fondue w domu
gastronomia 27 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Fondue w domu jest całkiem możliwe i nawet niezbyt trudne! Jeżeli temu zadaniu sprostali pasterze, którzy zostali sami na wysokogórskim pastwisku z małym garnkiem, kieliszkiem wina, suszonym chlebem i kawałkiem sera, to dla nas, dysponujących specjalnym sprzętem – piękny odlew -żelazny garnek do fondue, przygotowanie oryginalnego poczęstunku nie będzie trudne! Dużo trudniej będzie się nie poparzyć roztopionym serem, bo fondue trzeba zajadać w upale, maczając kawałki tostowego chleba czy warzywa w lepkiej i aromatycznej masie serowej.
Złożoność: łatwo Kalorie: 367,19 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 18,79 g/18,10 g/23,85Kuchnia szwajcarskaPrzekąskaWegetarianizm: laktoWegetarianizmImpreza, bufetNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJISer Gruyere – 200 gSer Emmentaler – 250 gSkrobia kukurydziana – 1 łyżka. l.Czosnek – 1 ząbekWino białe wytrawne – 250 mlKirsch (brandy) – 2 łyżki. l.Tarta gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki.Mielony biały pieprz – ¼ łyżeczki.Aby przesłaćBagietka – 1 szt.Ziemniaki gotowane – 3-4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zetrzyj Gruyère i Emmentaler na drobnej tarce. Przekrój ząbek czosnku wzdłuż i natrzyj jego połówki o spód i boki garnka do fondue. W dużej misce połącz starty ser ze skrobią i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Na patelnię wlać wytrawne białe wino. Doprowadzić wino do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do minimalnego i kontynuować podgrzewanie przez kolejne 2 minuty. Zmniejsz ogień do niskiego. Na patelnię dodajemy przygotowany ser i mieszamy.
Krok 3
Podgrzewamy ser, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem, polewamy kirschem i mieszamy. Umieść garnek do fondue na stojaku do podgrzewania.
Krok 4
Chleb pokroić w kostkę i osuszyć na patelni grillowej z rowkowanym dnem lub w piekarniku. Ugotowane ziemniaki pokroić w grube plasterki, ułożyć na patelni grillowej i podsmażyć. Podziel ziemniaki i chleb do małych misek i połóż je na stole wokół garnka do fondue.
PRZYDATNE RADY
Jako dodatek do fondue można podawać nie tylko chleb i ziemniaki, ale także dowolne inne warzywa, np. pieczoną w piekarniku marchewkę, główki brukselki czy smażone na oliwie plastry cukinii, czy kawałki świeżego łodygi selera. Ponadto doskonale nadają się do tego celu gotowane krewetki, kiełbaski lub kiełbaski.
PRZY OKAZJI
Jedzenie fondue po prostu nie jest zabawne! Ułóż grę – kto wrzuci chleb lub ziemniaki na patelnię, dostaje zabawne zadanie, wymyśl je sam. (Wskazówka – skacz na jednej nodze dookoła stołu, zaśpiewaj piosenkę, mów tylko po francusku przez pół godziny).