Fińskie zsiadłe mleko

Do przepisu

Zsiadłe mleko podawaj na zimno z przyprawioną mieszanką cukru, sproszkowanego imbiru i mielonego cynamonu lub z jagodami – wystarczą dowolne sezonowe.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 25 godzChłodzenieKuchnia fińskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie danieDrinkZsiadłe mlekoWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 litr świeżego lub niesterylizowanego mleka200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i więcej4 łyżki l. rustykalna niesterylizowana śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 40%jagody lub przyprawy do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Użyj 4 garnków lub filiżanek o pojemności 300 ml. Do każdego włóż po 1 łyżce. l. śmietana. Wstrząśnij pojemnikami tak, aby zakryły nie tylko dno, ale i ścianki pojemnika.

Krok 2

Wymieszaj mleko i śmietanę, aż będą gładkie. Płyn rozlać do pojemników i pozostawić w spokoju na 24 godziny.

Krok 3

Gotowy jogurt wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Podajemy zimny jogurt z pikantną mieszanką cukru, sproszkowanego imbiru i mielonego cynamonu lub z jagodami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja