Do przepisu
Zsiadłe mleko podawaj na zimno z przyprawioną mieszanką cukru, sproszkowanego imbiru i mielonego cynamonu lub z jagodami – wystarczą dowolne sezonowe.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 25 godzChłodzenieKuchnia fińskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie danieDrinkZsiadłe mlekoWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 litr świeżego lub niesterylizowanego mleka200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i więcej4 łyżki l. rustykalna niesterylizowana śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 40%jagody lub przyprawy do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Użyj 4 garnków lub filiżanek o pojemności 300 ml. Do każdego włóż po 1 łyżce. l. śmietana. Wstrząśnij pojemnikami tak, aby zakryły nie tylko dno, ale i ścianki pojemnika.
Krok 2
Wymieszaj mleko i śmietanę, aż będą gładkie. Płyn rozlać do pojemników i pozostawić w spokoju na 24 godziny.
Krok 3
Gotowy jogurt wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Podajemy zimny jogurt z pikantną mieszanką cukru, sproszkowanego imbiru i mielonego cynamonu lub z jagodami.