Figi z imbirem i szalotką
gastronomia 16 czerwca 2013 r Do przepisu
Część fig można zastąpić innymi suszonymi owocami: dużymi złotymi rodzynkami, suszonymi śliwkami, słodko-kwaśnymi suszonymi morelami, dereniem. Jeśli owoc jest zbyt słodki, dodaj sok z całej lub połówki cytryny.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3,5 godziny przed podaniem8 dużych szalotek 250 g suszonych fig 5 cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżki. l. ciemny rum 1/2 szklanki wytrawnej sherry 1,5 łyżki. l. masło 1 łyżka. l. olej roślinny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Szalotki obierz i pokrój w ćwiartki. W dużym rondlu smaż kawałki cebuli w mieszance roztopionego masła i oleju roślinnego na średnim ogniu przez 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Gotowa cebula powinna mieć ciemnozłoty kolor i być bardzo miękka.
Krok 2
Figi zalać 3/4 szklanki ciepłej wody z rumem i pozostawić na 3 godziny. Następnie pokroić każdy owoc na 4 części. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodać do garnka z cebulą. Wlać napar z sherry i fig i zagotować, cały czas mieszając.
Krok 3
Zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, 20 minut, aż figi będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 4
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 tygodni.
UWAGA DO GOSPODARKI
Trochę pikantny, lekko słodki, idealny na aperitif – figi i imbir tworzą ciekawe danie… Najczęściej podajemy je z szynką i wędlinami, z lekkimi koktajlami i winami musującymi. I jako „posłowie” – z dobrym porto lub sherry i talerzem serów.