Feta zapiekana w piekarniku
gastronomia 16 lutego 2023 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Feta zapiekana w piekarniku to danie łatwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i dość sycące. Najważniejsze, że ser jest naturalny, wytwarzany z mleka, bez dodatków roślinnych. Dzięki temu danie będzie smakować naprawdę perfekcyjnie. Jeśli chodzi o chleb, możesz oczywiście wziąć dowolny chleb żytni. Jednak to Borodinsky, ze swoją słodową słodyczą i jasnymi nutami kolendry, najharmonijniej będzie łączyć się z pieczoną fetą. I oczywiście nie zaniedbuj ziół: dodadzą jeszcze większej wyrazistości smakowi.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 15 minutPiekarnikPieczenieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPiekarniaPrzekąskaChlebWegetarianizm: laktoWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfeta w jednym kawałku – 200 gczosnek – 1–2 ząbkicienkie kromki chleba Borodino – 4 szt.oliwa z oliwek – 2–3 łyżki. l.miód – 4 łyżki. l.suszona szałwia – 1/2 łyżeczki.tymianek – 4 gałązkisól morska, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki. Wyjmij fetę z opakowania, zawiń w ręczniki papierowe i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, aby wchłonęła nadmiar wilgoci.
Krok 2
Obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Rozłóż pomiędzy kromkami chleba Borodino. Skrop je oliwą z oliwek.
Krok 3
Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około sześć do siedmiu minut. Chleb powinien stać się chrupiący.
Krok 4
Usuń papier z fety. Ser przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozpuść miód. Polać nim fetę na patelni, posypać suszoną szałwią, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Umyj i osusz tymianek. Oderwij liście. Posyp je fetą na patelni. Piec pod grillem przez 5-10 minut. Podawać z tostowym pieczywem Borodino.
PRZYDATNE RADY
Feta pieczona w piekarniku to doskonała przystawka, idealna do młodych białych win. Może to być Riesling lub Sauvignon Blanc o wysokiej kwasowości, która skutecznie podkreśla mocny smak sera.
PRZY OKAZJI
Smak tej fety można uczynić bardziej pikantnym, jeśli czosnek zostanie wstępnie upieczony bez obierania. Następnie z każdego ząbka wyciśnij miąższ, rozsmaruj go cienką warstwą na pieczywie i podawaj z serem.