Feijoa: owoc czy jagoda, jakie są zalety i jak wybrać najbardziej dojrzały
Elena Titok 11 listopada 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
W październiku i listopadzie na półkach sklepowych pojawiają się małe, szmaragdowe owoce: tak rozpoczyna się sezon feijoa, który trwa około miesiąca. Co to za owoc o tak dziwnej nazwie, z czym się go spożywa i czy ma jakieś zalety?
Co przeczytać w artykule:
- Skąd wzięła się feijoa?
- Jak wybrać dojrzałe i smaczne feijoa
- Korzyści z feijoa
- Z czym jesz feijoa?
Skąd wzięła się feijoa?
W rzeczywistości feijoa nie jest owocem, ale jagodą. Małe drzewo zostało po raz pierwszy odkryte przez botanika Otto Carla Berga, który nazwał je na cześć portugalskiej przyrodniczki Joan da Silva Feijó. W języku rosyjskim słowo feijoa nie jest odmieniane, a akcent kładzie się zwykle na ostatnią sylabę.
Feijoa to jagoda pochodząca z subtropików, ale dobrze rośnie na Kaukazie, Abchazji, Gruzji, Azerbejdżanie i na terytorium Krasnodaru
Z tą rośliną wiąże się także piękna legenda. Historia opowiada o młodym mężczyźnie, który zakochał się w morskiej księżniczce. Jej ojciec zgodził się wydać córkę za nieznajomego, ale pod jednym warunkiem: młoda para musiała osiedlić się na morzu. Młody człowiek zgodził się, ale wkrótce zaczął dręczyć go tęsknota za domem. Postanowił zejść na brzeg, ale król morza zauważył, że jego zięć próbuje uciec i zamienił go w drzewo. Tak pojawiła się feijoa, w której zapachu czuć morską bryzę, a w pięknych kwiatach widać samą miłość.
Feijoa to subtropikalna roślina występująca dziko w Ameryce Południowej: oprócz Brazylii rośnie w klimacie Urugwaju, Paragwaju i północnej Argentyny. Feijoa jest również powszechna we Francji i Włoszech, zwłaszcza na Sycylii. Kultura dobrze znosi mrozy do -11-12 °C, dlatego wybrała region Kaukazu, w tym Abchazję, Gruzję, Azerbejdżan i Terytorium Krasnodarskie w Rosji. Co ciekawe, w miejscach, gdzie rośnie feijoa, do pożywienia wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także opadłe płatki luksusowych kwiatów: dodaje się je do sałatek i herbat.
Jak wybrać dojrzałe i smaczne feijoa
Zielony kolor feijoa wydaje się większości kupujących bardzo apetyczny, jednak przez wielu niedoceniany jest jego smak. Jeśli spróbujesz opisać smak owocu, na myśl przyjdzie ci gruszka, ananas, truskawka, a nawet limonka. Dojrzałe jagody wyróżniają się delikatnym kremowym miąższem o kremowym, kwaśnym smaku. Skórka jest dość twarda, ściągająca, z cierpką goryczką, dlatego wiele osób woli zjadać tylko wewnętrzną część: owoc przecina się na dwie części i wyjada zawartość łyżką. Wybór należy do Ciebie, warto jednak pamiętać, że najwięcej składników odżywczych zawiera skóra.
Dojrzałe feijoa mają delikatny kremowy miąższ i kremowo-kwaśny smak.
Aby nie zawieść się smakiem feijoa, staraj się wybierać gładkie, mniej lub bardziej miękkie owoce, bez czarnych plam i wgnieceń. Skórka może być całkowicie miękka lub grudkowata – zależy to od rodzaju jagody i nie wpływa w żaden sposób na jej smak. Lepiej zjeść dojrzałą feijoa jak najszybciej. Jeśli dostaniesz twardy, nie wkładaj go do lodówki, ale pozostaw ciepły: za kilka dni jagody dojrzeją. Czy owoce zaczęły więdnąć? No cóż, czas ugotować z nimi coś smacznego i zdrowego!
Korzyści z feijoa
Owoce Feijoa są bardzo bogate w witaminy i mikroelementy. Ich głównym atutem jest jod: jego zawartość wynosi 2,06-3,9 mg na 1 kg owoców. I to pomimo faktu, że średnie dzienne zapotrzebowanie człowieka na jod wynosi 0,15 mg. Jednak eksperci od żywienia nie radzą martwić się „przedawkowaniem”: jod jest substancją lotną, a owoce feijoa są dość lekkie. Dlatego będziesz musiał zjeść dużo tych jagód, aby uzyskać wystarczającą ilość jodu.
Owoce Feijoa są bardzo bogate w witaminy i mikroelementy. Ich głównym atutem jest jod
Feijoa to także niezastąpione źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także wapnia, potasu i magnezu. Uważa się, że skórka feijoa jest bogata w przeciwutleniacze (katechiny, leukoantocyjany, garbniki), które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Ma także zdolność działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybiczego. Dlatego nie spiesz się, aby obrać owoce, szczególnie w zimnych porach roku: lepiej zjeść je w całości. Jeśli nie smakuje Ci to, spróbuj obrać feijoa i osuszyć skórkę: można dodać ją do herbaty witaminowej. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie feijoa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, a także zapobiega stanom zapalnym jelit.
Błonnik zawarty w egzotycznej jagodzie pomaga poprawić trawienie, utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu krążenia. Ponadto pokarmy bogate w błonnik dają szybkie uczucie sytości, ale nie mają dużo kalorii. Dlatego dietetycy nie sprzeciwiają się feijoa w diecie osób chcących schudnąć. To prawda, że u200bu200bmówimy tylko o świeżych owocach, a nie o dżemach i konfiturach.
Z czym jesz feijoa?
Bardzo często feijoa pełni rolę całkowicie samodzielnego produktu, który można spożywać jako przekąskę lub deser. Ma przyjemny, orzeźwiający aromat, dlatego często dodaje się go do koktajli i świeżych soków. Jeśli chcesz zrobić małe zapasy na zimę, możesz posmarować feijoa cukrem, przełożyć do słoików i wstawić do lodówki. Zdrowe zielone jagody nadają się również do kompotów. Koniecznie spróbuj gotowanej feijoa: wiele osób naprawdę lubi ją w tej formie.
Feijoa można spożywać jako przekąskę lub deser, a także przerobić na kompot, świeży sok, smoothie lub dżem.
Dzięki swojej kwaskowatości i przyjemnej cierpkości feijoa nadaje się nie tylko na zakończenie lunchu czy kolacji. Owoce wykorzystuje się także do przygotowywania dań głównych. Na przykład możesz zrobić niezwykłego kurczaka z feijoa. Aby to zrobić, po prostu podczas pieczenia ułóż jagody na blasze do pieczenia lub nafaszeruj nimi ptaka. Feijoa dobrze komponuje się także z jagnięciną: zielone owoce wchłoną nadmiar tłuszczu i sprawią, że smak mięsa będzie bardziej zrównoważony.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #feijoaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Makki15 listopada 2022 r
Feijoa to tropikalna roślina należąca do rodziny mirtów. Żyje w Ameryce Południowej, na Kubie i w Brazylii. W Rosji uprawia się ją w południowych regionach, więc rośnie w Abchazji, regionie Krasnodarskim i południowej Ukrainie. Do uprawy wykorzystuje się rośliny zarówno w zbiornikach naturalnych, jak i sztucznych. Obszar dystrybucji feijoa rozciąga się od zachodniej Kanady po południowo-zachodnie Stany Zjednoczone. Uprawia się ją w Brazylii, Argentynie i innych krajach.
00OdpowiedźOlga Zacharowa10 listopada 2022 r
Konstanto, dziękuję za komentarz. Wiem o zaletach feijoa, doceniam to, ale ten owoc zupełnie mi nie przypadł do gustu, niestety. Kiedyś robiłam to z cytrynami i było pyszne, ale teraz nie mogę jeść kwaśnych rzeczy(
00OdpowiedźKonstanca10 listopada 2022 r
Feijoa kroję w cienkie kółka, wrzucam do słoika, posypuję cukrem. Zajadamy go z herbatą lub tak po prostu. Mnóstwo witamin i korzyści.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych