Fasolka szparagowa w marynacie
gastronomia 29 lipca 2010(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE słodka papryka – 1 szt.czosnek – 2 ząbkicebula – 1 duża cebulafasolka szparagowa – 900 gNa 1 litr marynatykoperek – kilka gałązekprzyprawy do marynaty – 3 łyżeczki.ocet winny biały – 1 szklankagruba sól – 2 łyżki. l.cukier – 3 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1. W rondelku zagotuj wodę, do wrzącej wody wrzuć strąki fasoli i blanszuj przez 1 minutę. Odcedzić na durszlaku i lekko osuszyć fasolę na ręcznikach papierowych. 2. Na 1 litr marynaty zawiązać przyprawy do marynaty w torebce i związać ją gałązkami koperku. Do głębokiego rondla wlać 3 szklanki wody, ocet, dodać cukier, sól i czosnek. Umieść tutaj torebkę przypraw. 3. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Wyjmij torebkę z przyprawami i czosnek. Fajny. 4. Drobno posiekaj cebulę i paprykę, obrane i pozbawione nasion. Włóż do miski i dobrze wymieszaj. 5. Umieść strąki fasoli w ciepłych, wysterylizowanych słoikach i posyp łyżką mieszanki cebulowo-paprykowej. Do krawędzi słoika powinno zostać około 2,5 cm. Do każdego słoika dodać po 2 gałązki koperku i zalać gorącą marynatą. Natychmiast uszczelnij. Fasola będzie gotowa za 2 tygodnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Jeśli zamiast 1 papryki weźmiesz 3 sztuki papryki w różnych kolorach: żółtej, czerwonej i pomarańczowej, Twoja przekąska będzie wyglądać znacznie bardziej elegancko.