Fasola solona z czosnkiem i chlebem żytnim
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ100 g chleba żytniego (można użyć chleba Borodino)5–6 liści winogron1 litr wodyczosnek – 2-3 ząbki250 g soli1 kg młodej fasolki szparagowej lub zielonej(słoiki 2-litrowe) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Oczyść młodą fasolę w strąkach z włókien, opłucz i osusz, rozkładając je na miękkim ręczniku. Dokładnie osusz liście winogron. Chleb żytni pokroić na małe kawałki i wysuszyć w piekarniku. Czosnek obrać, grubo posiekać. Na dnie emaliowanego garnka ułóż połowę liści winogron i połowę czosnku, następnie fasolę, pozostały czosnek i przykryj wszystko liśćmi winogron. Połóż chleb na wierzchu. Sól rozpuścić we wrzącej wodzie, lekko ostudzić i zalać fasolę ciepłą zalewą. Umieść drewniany okrąg dociskając go do góry. Solanka powinna przykryć krakersy żytnie. Zanik piany na powierzchni oznacza koniec procesu fermentacji. Następnie umieść go w chłodnym miejscu.