Fascynujący Świat Dżemu Miętowego

Dżem miętowy

Do przepisu

Czy wiesz, że miętę można nie tylko suszyć? Dżem miętowy okazuje się bardzo aromatyczny i zachowuje swoje korzystne właściwości. Filiżanka herbaty ziołowej z konfiturą miętową na noc zapewni Ci spokój i słodki sen. Ponadto zrobienie takiego dżemu nie będzie trudne, zwłaszcza jeśli w twoim wiejskim domu rośnie mięta. Aby poprawić smak, wystarczy cukier i odrobina soku z cytryny. Konsystencją przypomina galaretkę i przez długi czas zachowuje wszystkie swoje właściwości lecznicze. Można więc bezpiecznie przygotować go na zimę.

Złożoność: łatwo Kalorie: 235,56 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 14 godz Używany: 2,15 g/0,21 g/56,48PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIŚwieża mięta 500 grCukier 500 grWoda 200 grSok cytrynowy 3 łyżkiAgar-agar 30 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby zrobić dżem miętowy w domu, przepłucz miętę wraz z łodygami w zimnej wodzie, odłóż na durszlak, aby odciekła. Następnie osusz na lnianym ręczniku. Przygotowaną miętę pokroić nożem na kawałki.

Dżem miętowy
Dżem miętowy ()

Krok 2

Posiekaną miętę wrzucamy do rondelka do robienia dżemu, dodajemy cukier i zalewamy wodą. Przykryć pokrywką i pozostawić na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dżem miętowy
Dżem miętowy ()

Krok 3

Postaw patelnię z miętą i cukrem na ogniu, zdejmij pokrywkę, zagotuj i gotuj przez 10 minut. Jeśli pojawi się piana, usuń ją łyżką cedzakową. Wyłącz ogień i wyjmij patelnię z pieca.

Dżem miętowy
Dżem miętowy ()

Krok 4

Przykryj patelnię z miętą lnianym ręcznikiem lub gazą i pozostaw na 10 godzin lub na noc. Następnie dodać sok z cytryny, wymieszać i ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

Dżem miętowy
Dżem miętowy ()

Krok 5

Zdejmij dżem z ognia i przecedź przez sito, aby usunąć liście i łodygi mięty. Syrop miętowy wlej na patelnię, dodaj agar-agar, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie.

Dżem miętowy
Dżem miętowy ()

Krok 6

Wyjmij gorący dżem miętowy z pieca i natychmiast wlej do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywkami, odwróć i pozostaw do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Dżem miętowy
Dżem miętowy ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby dżem miętowy miał piękny zielony kolor, można go zabarwić sokiem ze szpinaku lub pietruszki. Aby to zrobić, zmiel 150 g zieleni w blenderze, wyciśnij sok przez sito, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Natychmiast dodaj kawałki lodu do rondla z sokiem. Odcedź i pod koniec gotowania dodaj do konfitury miętowej, gotuj przez 5 minut.

PRZY OKAZJI

Dżem miętowy będzie smaczniejszy, jeśli w pierwszym etapie dodamy całą, rozdrobnioną w blenderze lub pokrojoną na kawałki cytrynę wraz ze skórką.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja