Fascynujący proces zimowego kiszenia ogórków

Ogórki kiszone na zimno

Do przepisu

Prawdziwy symbol lata – chrupiące, lekko solone ogórki! Przygotuj lekko solone ogórki na zimno i podawaj je z młodymi ziemniakami – a Ty i Twoi bliscy będziecie szczęśliwi! Gdy zje pierwszą porcję, można ponownie dosolić i tak w nieskończoność, aż do końca lata i pojawienia się w ogrodzie lub w sprzedaży prawdziwych ogórków mielonych. Istotnym szczegółem jest to, że przez pierwsze dni pozostają lekko solone, a stopień solenia zmienia się z każdym dniem: po dwóch dniach ogórki mają delikatny, niemal świeży smak, po trzech osiągają najlepszą, średnio słoną, a po tygodniu są już dobrze wysmażone – naprawdę stają się słone i aż proszą się o dodanie ich do winegretu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 43,99 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 26 godz Używany: 1,85 g/0,24 g/8,82KolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki 2 kgKoperek 3 gałęzieLiście chrzanu 2 szt.Liście wiśni lub porzeczki 5 szt.Czosnek 3 goździkiCzarne ziarna pieprzu 7 szt.Dla solanki na 1 litr wody:Sól 2 łyżkiCukier 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania ogórków kiszonych na zimno. Ogórki dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie na 2-3 godziny wcześniej. Opłucz także koperek, chrzan i liście wiśni i osusz ręcznikiem. Czosnek pokroić na 2-3 części.

Ogórki kiszone na zimno
Ogórki kiszone na zimno ()

Krok 2

Przygotuj zimną solankę: do rondla wlej odpowiednią ilość zimnej, przegotowanej wody, dodaj sól i cukier zgodnie z przepisem. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Ogórki kiszone na zimno
Ogórki kiszone na zimno ()

Krok 3

Na dnie emaliowanego garnka lub trzylitrowego słoika umieść jeden liść chrzanu, wszystkie liście wiśni i kilka gałązek koperku. Dodaj połowę posiekanego czosnku.

Ogórki kiszone na zimno
Ogórki kiszone na zimno ()

Krok 4

Przygotowanym ogórkom odetnij końcówki i ułóż je warstwami na patelni lub słoiku, tak aby pojemnik był wypełniony w ponad połowie. Posyp warstwy warzyw posiekanym czosnkiem i ziarnami czarnego pieprzu.

Ogórki kiszone na zimno
Ogórki kiszone na zimno ()

Krok 5

Zimną solankę wlać do pojemnika z ogórkami i ziołami. Powinno być go wystarczająco dużo, aby całkowicie zakryć wszystkie owoce. Na wierzchu ułóż drugi liść chrzanu i pozostałe liście wiśni.

Ogórki kiszone na zimno
Ogórki kiszone na zimno ()

Krok 6

Na patelnię włóż talerz i dociśnij go tak, aby ogórki nie pływały. Przykryj pokrywką lub ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 dzień. Ogórki będą na wpół osolone i gotowe do spożycia. Pełna gotowość nastąpi drugiego dnia. Przechowuj je w lodówce.

Ogórki kiszone na zimno
Ogórki kiszone na zimno ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Do marynowania wybieraj tylko ogórki mielone, małe. Ogórki będą pachnące, jeśli do solanki dodasz nie tylko koperek, ale także jego parasole, a także mieszankę liści porzeczki, wiśni, malin i chrzanu. Chrzan między innymi dezynfekuje solankę i zapobiega jej kwaśnieniu.

PRZY OKAZJI

W dawnych czasach istniały specjalne odmiany ogórków do marynowania, na przykład Nezhin lub Lukhovitsky. Obecnie w tym celu hoduje się hybrydy ogórków. Można je rozpoznać po wyglądzie: są małe, mają kłujące pryszcze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja