Kebab z ketchupem
Do przepisu
Kebab ketchup to sos, bez którego po prostu nie można się obejść! Zgodnie z ustaloną rosyjską tradycją jada się z nim prawie wszystko, z wyjątkiem deserów: mięsa i kurczaka, jajecznicy, kiełbasek, ziemniaków, makaronów. Ale domowy ketchup, na który przepis znajdziesz poniżej, to zupełnie inna historia, zdecydowanie bardziej przydatna. Jeśli sosy kupowane w sklepie pełne są wszelkiego rodzaju zagęstników, aromatów i konserwantów, to ten, który przygotujesz własnoręcznie, będzie zawierał wyłącznie naturalne składniki. Co więcej, jest doskonałej jakości, ponieważ ketchup przygotowujemy sami, co oznacza, że użyte zostaną najlepsze produkty i najlepsze przyprawy!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 59,16 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,68 g/2,65 g/8,29PustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpomidory – 700 g śliwki – 300 jabłka – 200 cebula gryczana – 150 g mała papryczka chili – 1 sztuka woda do picia – 150 ml cukier – 70 g sól – 15 olej roślinny – 50 g ocet jabłkowy – 30 ml mielonego cynamonu – 1/4 łyżeczka kardamonu mielonego – 1/4 łyżeczki goździków – 2 groszek ziela angielskiego – 3 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na keczup z grilla. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną i spłucz. Sterylizować parą lub w kuchence mikrofalowej. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Krok 2
Umyj pomidory i śliwki. Owoce włożyć do garnka z wrzącą wodą (pojedynczo) na 1 minutę. Następnie przełożyć na durszlak, lekko ostudzić i obrać ze skórki. Usuń także nasiona ze śliwek.
Krok 3
Jabłka na ketchup umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i nasiona. Oczyść miąższ. Obierz i posiekaj cebulę. Usuń nasiona z papryczek chili. Drobno posiekaj miąższ.
Krok 4
Do garnka o grubym dnie wlej wodę pitną. Wszystkie przygotowane warzywa i owoce ułożyć na ketchup. Postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przykrywając pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia. Zmiksuj zawartość blenderem. Można przetrzeć przez drobne sito. Dodaj cukier, sól, olej roślinny, ocet, mielony cynamon i kardamon. Zawiń goździki i ziele angielskie w mały kawałek gazy (trzeba go później usunąć).
Krok 6
Gotuj mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 10 minut. Wyjmij worek z gazy. Trzymaj na ogniu przez 3 minuty, następnie wlej ketchup do słoików i zwiń pokrywki. Wyłożyć na ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dla większej niezawodności lepiej przechowywać domowy kebab ketchup w lodówce lub innym podobnym miejscu o temperaturze nieprzekraczającej 10 °C.
PRZY OKAZJI
Wśród składników kebabu ketchupowego znajdują się jabłka, które dodają sosom wykwintnych owocowych nut. W razie potrzeby owoce te można zastąpić dobrymi dojrzałymi śliwkami.