Słodycze w postaci jajek na Wielkanoc
Wielkanoc — to świetny powód, aby trochę poeksperymentować z deserami i podać je w kształcie jajka. Symbol ten będzie aktualny przez cały tydzień wielkanocny, warto więc zaufać swojej wyobraźni i przygotować niezwykłe ciasta, babeczki i słodkości. Mamy dla Ciebie kilka ciekawych pomysłów.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Co i jak zrobić czekoladowe jajka
- Jajka owocowe plus toffi i karmel
- Czekoladowe jajko z dżemem
- Twaróg Raffaello
- Babeczki w skorupkach jaj
- Jajka z nadzieniem owocowym
- Wielkanocne ciasteczka z lukrem
- Wielkanocne ciasteczka z teksturą
- Jajka faszerowane owocami
- Czekoladowe pisanki z morelą
Desery w kształcie jajek — trend w modzie wśród cukierników na całym świecie. Wielu mistrzów spędza cały rok na przemyśleniu swoich arcydzieł, tworzeniu niezwykłego wystroju lub osiągnięciu maksymalnego podobieństwa do prawdziwego kurzego jaja. W sieciach społecznościowych jest wiele zdjęć deserów restauracyjnych, patrząc na nie, wydaje się, że po prostu nie da się tego powtórzyć. Zapewniamy jednak, że nawet niedoświadczony kucharz potrafi przygotować galaretki, musy i jajka w czekoladzie.
Co i jak zrobić czekoladowe jajka
Do wypełnienia czekoladowego jajka można użyć dowolnej białej śmietanki: bitej śmietany, mascarpone, musu kokosowego
Aby uzyskać wizualne podobieństwo do jaja kurzego, użyj dowolnego białego kremu jako „białego”. Na przykład bita śmietana, mascarpone z cukrem pudrem, mus kokosowy itp. Aby uzyskać gęstszą konsystencję, możesz dodać składnik żelujący: żelatyna lub agar-agar. „IChoinka” obejmie brzoskwinie lub morele w puszkach, suszone morele, konfiturę z mango lub rokitnika oraz inne jasnopomarańczowe owoce i jagody. W dużych supermarketach i na targowiskach można znaleźć gotowe przeciery z owoców tropikalnych, takich jak marakuja czy agawa. Świetna okazja, aby dodać deserowi egzotycznego akcentu. Idealną skorupką będzie tutaj gotowe czekoladowe jajko lub kruche ciasteczko przygotowane w specjalnej formie. Aby uzyskać maksymalne podobieństwo, możesz pokryć deser roztopioną białą czekoladą, a nawet pomalować go piegami. Wyobraź sobie, jakie będą szczęśliwe dzieci!
Jajka owocowe plus toffi i karmel
Efektownie i elegancko będą wyglądać także jaja owocowe z jasnym nadzieniem na świątecznym stole. Tutaj też nie ma nic skomplikowanego: Winogrona, gruszki lub jabłka pokroić na małe kawałki, umieścić w przygotowanych wcześniej skorupkach jaj i wypełnić rozpuszczoną żelatyną. Jeśli owoce są bardzo twarde i pozbawione smaku, można je najpierw lekko ugotować w syropie cukrowym z dodatkiem przypraw lub aromatycznego alkoholu. Ale nie powinieneś używać mrożonych jagód — istnieje szansa, że zamienią się w puree, niszcząc w ten sposób wygląd deseru.
Można też przygotować domowe słodycze w formie jajka, np. twaróg Raffaello, mleczne toffi czy karmel na patyku.
Czekoladowe jajko z dżemem
Czekoladowe jajka — oryginalny deser wielkanocny symbolizujący życie i zmartwychwstanie. Nadzienie wykorzystuje krem jogurtowy i konfiturę morelową, co zapewnia maksymalne podobieństwo do prawdziwego jajka.
Czekoladowe jajko z dżemem
30 minut
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
czekoladowe jajka – 4 szt.
śmietana o zawartości tłuszczu 33–35% – 150 ml
jogurt naturalny – 120 gr
czekolada biała – 90 gr
dżem morelowy – 8 łyżeczek
cukier puder – 1 łyżka. l.
1. Białą czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
2. Jogurt połącz z cukrem pudrem. Śmietanę ubić mikserem na gęstą pianę, dodać jogurt i czekoladę i ponownie szybko ubić.
3. Ostrożnie podziel czekoladowe jajka na pół. Podzielić krem jogurtowy na połówki jajek i na środku każdego umieścić 1 łyżeczkę. dżem morelowy. Deser przechowuj w lodówce do czasu podania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Baw się tematem serwowania: umieść deser w kieliszkach z gotowanymi jajkami i podawaj.
PRZY OKAZJI
Czekoladowe jajko można przygotować z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Ciemna czekolada jest uważana za zdrowszą: zawiera mniej cukru.
Twaróg Raffaello
Ten oryginalny deser składa się wyłącznie z twarożku, suszonych śliwek, wiśni, płatków kokosowych i odrobiny cukru pudru. Pełne korzyści i nic zbędnego!
Twaróg Raffaello
1 godzina
6 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
twarożek 5–9% tłuszczu – 400 gr
płatki kokosowe – 300 gr
cukier puder – 4 łyżki l.
Do napełniania:
mrożone wiśnie – 150 gr
śliwki – 10 szt.
1. Wiśnie umieścić na sicie i ustawić nad małą miską, aby wycisnąć sok. Pozostaw jagody do rozmrożenia na około 30 minut. Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź wodę i osusz śliwki papierowymi ręcznikami. Duże owoce pokroić na 2–4 kawałki.
2. W dużej misce wymieszaj twarożek z cukrem pudrem, dodaj 3 łyżki. l. płatki kokosowe, zmiksuj blenderem na gładką masę. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż masę twarogową do lodówki na 30 minut.
3. Na talerzu ułóż pozostałe płatki kokosowe. Wyjmij masę twarogową z lodówki i podziel na pół. Z jednej części przygotuj słodycze nadziewane wiśniami, z drugiej – suszonymi śliwkami.
4. Oddziel 1 łyżkę. l. masę twarogową i uformuj okrągły placek. Połóż 1-2 wiśnie na środku i uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. To samo powtórz ze śliwkami.
5. Obtoczyć deser w płatkach kokosowych i ułożyć w jednej warstwie na talerzu. Przed podaniem włożyć do lodówki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast płatków kokosowych do masy twarogowej można dodać 2 łyżki. l. mąka migdałowa lub pokruszone ciasteczka. A cukier puder w przepisie Raffaello można zastąpić mlekiem skondensowanym lub miodem.
PRZY OKAZJI
W sezonie jagodowym zamiast mrożonych wiśni można wziąć świeże, niezbyt duże. Sprawdzą się także suszone wiśnie. W razie potrzeby zamiast wiśni można dodać do deseru orzechy.
Babeczki w skorupkach jaj
Babeczki w skorupkach jaj — Wspaniała dekoracja wielkanocnego stołu. Okazuje się szczególnie piękny, jeśli umieścisz je w koszu z młodymi zieleniami.
Babeczki w skorupkach jaj
30 minut
6 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
mąka naleśnikowa – 85 gr
jabłko – 1 sztuka
jajko – 1 sztuka
masło – 50 gr
cukier – 50 gr
mleko – 2 łyżki l.
mennica – 2 gałęzie
sól
1. Pokrój jabłko na 4 części, usuń rdzeń. Miąższ pokroić w małe kostki.
2. Drobno posiekaj liście mięty. Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko ubite jajko, mleko, jabłko i miętę. Zamieszać.
3. Dodać przesianą mąkę, zagnieść miękkie ciasto.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze do pieczenia ułóż 6 kopyt soli. Rozłóż ciasto na skorupki jaj, połóż je na kopczykach soli (zapobiegnie to ich przewróceniu się) i piecz przez około 25 minut. Podawaj babeczkęS
ciepło lub zimno.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jabłka w cieście można zastąpić bardzo dojrzałym bananem.
PRZY OKAZJI
Do dekoracji babeczkiow można użyć cukru pudru.
Jajka z nadzieniem owocowym
Jasne, piękne i bardzo smaczne jajka z nadzieniem owocowym szczególnie zachwycą dzieci. W końcu nie trzeba ich nawet czyścić!
Jajka z nadzieniem owocowym
30 minut
7 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
jaja C0 – 7 szt.
Konfitura morelowa – 5 łyżek. l.
żelatyna – 3 łyżki. l.
mięta – 1 pęczek
świeże owoce lub jagody do smaku
1. Do małego rondelka wlać żelatynę, dodać zimną przegotowaną wodę w stosunku 1:6, dokładnie wymieszać.
2. Wysuszyć przygotowane jajka ręcznikami papierowymi. Od tępego końca zrobić mały otwór o średnicy około 2 cm, wlać zawartość jajek, skorupki opłukać ciepłą wodą i dokładnie osuszyć. Można to zrobić wcześniej.
3. Przygotuj dowolne owoce lub jagody, takie jak banany, winogrona bez pestek, kiwi, jabłka itp. Pokrój w małe kostki.
4. Wypełnij suszone skorupki jaj owocami, dodaj 2 liście mięty.
5. Na patelnię wlej 150 ml wody, dodaj 5–7 łyżek l. konfitura lub dżem przecedzony przez sito. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
6. Podgrzej spęcznioną żelatynę na średnim ogniu, unikając wrzenia. Dodać wodę morelową, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
7. Wlać powstałą mieszaninę do muszli. Ostudzić i włożyć do lodówki.
8. Po 2 godzinach można podawać jajka owocowe, uprzednio obrane.
UWAGA DO GOSPODARKI
Masę galaretkową można przygotować wielobarwną i różniącą się smakiem. Zostaw trochę moreli i ugotuj trochę z konfiturą malinową.
PRZY OKAZJI
Tak staje się deser jeszcze więcej
Na uroczyste okazje do masy galaretki można dodać jadalny brokat spożywczy.
Wielkanocne ciasteczka z lukrem
Ciasteczka wielkanocne przygotowane według naszego przepisu wyglądem przypominają jajka sadzone. Polewa cukrowa imituje biel, a połówki moreli z puszki imitują żółtko. Zabawne, piękne i bardzo smaczne.
Wielkanocne ciasteczka z lukrem
1 godzina
20 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
mąka – 250 gr
morele konserwowe – 10 szt.
masło – 100 gr
cukier – 6 łyżek l.
jajo kurze – 1 sztuka
mleko – 1 łyżka. l.
Do glazury:
cukier puder – 180 gr
sok z cytryny – 3 łyżki l.
1. Ubij miękkie masło i cukier mikserem. Kontynuując ubijanie, dodaj jajko i mleko.
2. Do dużej miski przesiej mąkę. Stopniowo dodawaj go małymi porcjami do masy jajeczno-maślanej. Zagnieść miękkie ciasto. Jeśli to konieczne, możesz dodać trochę więcej mąki.
3. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Za pomocą formy wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i wyłóż ją pergaminem. Uformuj krążki ciasta i włóż do piekarnika na 10-12 minut. Gotowe ciasteczka studzimy bezpośrednio na blasze przez 15 minut. Przełożyć na metalową kratkę.
5. Dokładnie osusz połówki moreli ręcznikami papierowymi.
6. Na lukier połącz cukier puder i sok z cytryny. Ubijaj, aż będzie gładka.
7. Powstałą glazurą posmaruj każde ciasteczko. Połóż połówkę moreli na środku. Pozwól, aby glazura całkowicie stwardniała. Podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Uwaga: morele z puszki, którymi ozdobisz ciasteczka wielkanocne, należy dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych, w przeciwnym razie uwolniony syrop nasiąknie lukrem.
PRZY OKAZJI
Aby masło na ciasto wielkanocne z lukrem było miękkie i łatwe do ubicia, należy je pokroić w drobną kostkę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Wielkanocne ciasteczka z teksturą
Z ciasteczek uformuj kształt jajka, a przed pieczeniem wbij w każde z nich drewniany szpikulec zamoczony w wodzie. Powstanie z tego bardzo ciekawy deser na patyku.
Wielkanocne ciasteczka z teksturą
50 protokół
5 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
mąka – 230 gr
cukier puder – 100 gr
masło – 70 gr
jajko – 1 sztuka
pomarańcza (skórka) – 1 sztuka
Miód – 1 łyżka. l.
sól – 1 szczypta
1. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać sól. Oddzielnie utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać jajko, miód i skórkę.
2. Połączyć powstałą masę z mąką, zagnieść ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto natychmiast rozwałkować na papierze do pieczenia. Wałek do ciasta…