Fascynujące Wielkanocne Słodycze w Kształcie Jajek

Słodycze w postaci jajek na Wielkanoc

Słodycze w postaci jajek na Wielkanoc

Wielkanoc to świetny powód, aby trochę poeksperymentować z deserami i podać je w kształcie jajka. Symbol ten będzie aktualny przez cały tydzień wielkanocny, warto więc zaufać swojej wyobraźni i przygotować niezwykłe ciasta, babeczki i słodkości. Mamy dla Ciebie kilka ciekawych pomysłów.

Słodycze w postaci jajek na Wielkanoc

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co i jak zrobić czekoladowe jajka
  • Jajka owocowe plus toffi i karmel
  • Czekoladowe jajko z dżemem
  • Twaróg Raffaello
  • Babeczki w skorupkach jaj
  • Jajka z nadzieniem owocowym
  • Wielkanocne ciasteczka z lukrem
  • Wielkanocne ciasteczka z teksturą
  • Jajka faszerowane owocami
  • Czekoladowe pisanki z morelą

Desery w kształcie jajek trend w modzie wśród cukierników na całym świecie. Wielu mistrzów spędza cały rok na przemyśleniu swoich arcydzieł, tworzeniu niezwykłego wystroju lub osiągnięciu maksymalnego podobieństwa do prawdziwego kurzego jaja. W sieciach społecznościowych jest wiele zdjęć deserów restauracyjnych, patrząc na nie, wydaje się, że po prostu nie da się tego powtórzyć. Zapewniamy jednak, że nawet niedoświadczony kucharz potrafi przygotować galaretki, musy i jajka w czekoladzie.

Co i jak zrobić czekoladowe jajka

Do wypełnienia czekoladowego jajka można użyć dowolnej białej śmietanki: bitej śmietany, mascarpone, musu kokosowego
Do wypełnienia czekoladowego jajka można użyć dowolnej białej śmietanki: bitej śmietany, mascarpone, musu kokosowego

Aby uzyskać wizualne podobieństwo do jaja kurzego, użyj dowolnego białego kremu jako „białego”. Na przykład bita śmietana, mascarpone z cukrem pudrem, mus kokosowy itp. Aby uzyskać gęstszą konsystencję, możesz dodać składnik żelujący: żelatyna lub agar-agar. „IChoinka” obejmie brzoskwinie lub morele w puszkach, suszone morele, konfiturę z mango lub rokitnika oraz inne jasnopomarańczowe owoce i jagody. W dużych supermarketach i na targowiskach można znaleźć gotowe przeciery z owoców tropikalnych, takich jak marakuja czy agawa. Świetna okazja, aby dodać deserowi egzotycznego akcentu. Idealną skorupką będzie tutaj gotowe czekoladowe jajko lub kruche ciasteczko przygotowane w specjalnej formie. Aby uzyskać maksymalne podobieństwo, możesz pokryć deser roztopioną białą czekoladą, a nawet pomalować go piegami. Wyobraź sobie, jakie będą szczęśliwe dzieci!

Jajka owocowe plus toffi i karmel

Efektownie i elegancko będą wyglądać także jaja owocowe z jasnym nadzieniem na świątecznym stole. Tutaj też nie ma nic skomplikowanego: Winogrona, gruszki lub jabłka pokroić na małe kawałki, umieścić w przygotowanych wcześniej skorupkach jaj i wypełnić rozpuszczoną żelatyną. Jeśli owoce są bardzo twarde i pozbawione smaku, można je najpierw lekko ugotować w syropie cukrowym z dodatkiem przypraw lub aromatycznego alkoholu. Ale nie powinieneś używać mrożonych jagód istnieje szansa, że ​​zamienią się w puree, niszcząc w ten sposób wygląd deseru.

Można też przygotować domowe słodycze w formie jajka, np. twaróg Raffaello, mleczne toffi czy karmel na patyku.

Czekoladowe jajko z dżemem

Czekoladowe jajka oryginalny deser wielkanocny symbolizujący życie i zmartwychwstanie. Nadzienie wykorzystuje krem ​​jogurtowy i konfiturę morelową, co zapewnia maksymalne podobieństwo do prawdziwego jajka.

Czekoladowe jajko z dżemem
Czekoladowe jajko z dżemem

30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

czekoladowe jajka 4 szt.

śmietana o zawartości tłuszczu 33–35% 150 ml

jogurt naturalny 120 gr

czekolada biała 90 gr

dżem morelowy 8 łyżeczek

cukier puder 1 łyżka. l.

1. Białą czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ochłodzić do temperatury pokojowej.

2. Jogurt połącz z cukrem pudrem. Śmietanę ubić mikserem na gęstą pianę, dodać jogurt i czekoladę i ponownie szybko ubić.

3. Ostrożnie podziel czekoladowe jajka na pół. Podzielić krem ​​jogurtowy na połówki jajek i na środku każdego umieścić 1 łyżeczkę. dżem morelowy. Deser przechowuj w lodówce do czasu podania.

UWAGA DO GOSPODARKI

Baw się tematem serwowania: umieść deser w kieliszkach z gotowanymi jajkami i podawaj.

PRZY OKAZJI

Czekoladowe jajko można przygotować z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Ciemna czekolada jest uważana za zdrowszą: zawiera mniej cukru.

Twaróg Raffaello

Ten oryginalny deser składa się wyłącznie z twarożku, suszonych śliwek, wiśni, płatków kokosowych i odrobiny cukru pudru. Pełne korzyści i nic zbędnego!

Twaróg Raffaello
Twaróg Raffaello

1 godzina

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

twarożek 5–9% tłuszczu 400 gr

płatki kokosowe 300 gr

cukier puder 4 łyżki l.

Do napełniania:

mrożone wiśnie 150 gr

śliwki 10 szt.

1. Wiśnie umieścić na sicie i ustawić nad małą miską, aby wycisnąć sok. Pozostaw jagody do rozmrożenia na około 30 minut. Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź wodę i osusz śliwki papierowymi ręcznikami. Duże owoce pokroić na 2–4 ​​kawałki.

2. W dużej misce wymieszaj twarożek z cukrem pudrem, dodaj 3 łyżki. l. płatki kokosowe, zmiksuj blenderem na gładką masę. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż masę twarogową do lodówki na 30 minut.

3. Na talerzu ułóż pozostałe płatki kokosowe. Wyjmij masę twarogową z lodówki i podziel na pół. Z jednej części przygotuj słodycze nadziewane wiśniami, z drugiej – suszonymi śliwkami.

4. Oddziel 1 łyżkę. l. masę twarogową i uformuj okrągły placek. Połóż 1-2 wiśnie na środku i uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. To samo powtórz ze śliwkami.

5. Obtoczyć deser w płatkach kokosowych i ułożyć w jednej warstwie na talerzu. Przed podaniem włożyć do lodówki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zamiast płatków kokosowych do masy twarogowej można dodać 2 łyżki. l. mąka migdałowa lub pokruszone ciasteczka. A cukier puder w przepisie Raffaello można zastąpić mlekiem skondensowanym lub miodem.

PRZY OKAZJI

W sezonie jagodowym zamiast mrożonych wiśni można wziąć świeże, niezbyt duże. Sprawdzą się także suszone wiśnie. W razie potrzeby zamiast wiśni można dodać do deseru orzechy.

Babeczki w skorupkach jaj

Babeczki w skorupkach jaj Wspaniała dekoracja wielkanocnego stołu. Okazuje się szczególnie piękny, jeśli umieścisz je w koszu z młodymi zieleniami.

Babeczki w skorupkach jaj
Babeczki w skorupkach jaj

30 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

mąka naleśnikowa 85 gr

jabłko 1 sztuka

jajko 1 sztuka

masło 50 gr

cukier 50 gr

mleko 2 łyżki l.

mennica 2 gałęzie

sól

1. Pokrój jabłko na 4 części, usuń rdzeń. Miąższ pokroić w małe kostki.

2. Drobno posiekaj liście mięty. Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko ubite jajko, mleko, jabłko i miętę. Zamieszać.

3. Dodać przesianą mąkę, zagnieść miękkie ciasto.

4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze do pieczenia ułóż 6 kopyt soli. Rozłóż ciasto na skorupki jaj, połóż je na kopczykach soli (zapobiegnie to ich przewróceniu się) i piecz przez około 25 minut. Podawaj babeczkęS

ciepło lub zimno.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jabłka w cieście można zastąpić bardzo dojrzałym bananem.

PRZY OKAZJI

Do dekoracji babeczkiow można użyć cukru pudru.

Jajka z nadzieniem owocowym

Jasne, piękne i bardzo smaczne jajka z nadzieniem owocowym szczególnie zachwycą dzieci. W końcu nie trzeba ich nawet czyścić!

Jajka z nadzieniem owocowym
Jajka z nadzieniem owocowym

30 minut

7 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

jaja C0 – 7 szt.

Konfitura morelowa – 5 łyżek. l.

żelatyna – 3 łyżki. l.

mięta – 1 pęczek

świeże owoce lub jagody do smaku

1. Do małego rondelka wlać żelatynę, dodać zimną przegotowaną wodę w stosunku 1:6, dokładnie wymieszać.

2. Wysuszyć przygotowane jajka ręcznikami papierowymi. Od tępego końca zrobić mały otwór o średnicy około 2 cm, wlać zawartość jajek, skorupki opłukać ciepłą wodą i dokładnie osuszyć. Można to zrobić wcześniej.

3. Przygotuj dowolne owoce lub jagody, takie jak banany, winogrona bez pestek, kiwi, jabłka itp. Pokrój w małe kostki.

4. Wypełnij suszone skorupki jaj owocami, dodaj 2 liście mięty.

5. Na patelnię wlej 150 ml wody, dodaj 57 łyżek l. konfitura lub dżem przecedzony przez sito. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

6. Podgrzej spęcznioną żelatynę na średnim ogniu, unikając wrzenia. Dodać wodę morelową, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

7. Wlać powstałą mieszaninę do muszli. Ostudzić i włożyć do lodówki.

8. Po 2 godzinach można podawać jajka owocowe, uprzednio obrane.

UWAGA DO GOSPODARKI

Masę galaretkową można przygotować wielobarwną i różniącą się smakiem. Zostaw trochę moreli i ugotuj trochę z konfiturą malinową.

PRZY OKAZJI

Tak staje się deser jeszcze więcej

Na uroczyste okazje do masy galaretki można dodać jadalny brokat spożywczy.

Wielkanocne ciasteczka z lukrem

Ciasteczka wielkanocne przygotowane według naszego przepisu wyglądem przypominają jajka sadzone. Polewa cukrowa imituje biel, a połówki moreli z puszki imitują żółtko. Zabawne, piękne i bardzo smaczne.

Wielkanocne ciasteczka z lukrem
Wielkanocne ciasteczka z lukrem

1 godzina

20 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

mąka 250 gr

morele konserwowe 10 szt.

masło 100 gr

cukier 6 łyżek l.

jajo kurze 1 sztuka

mleko 1 łyżka. l.

Do glazury:

cukier puder 180 gr

sok z cytryny 3 łyżki l.

1. Ubij miękkie masło i cukier mikserem. Kontynuując ubijanie, dodaj jajko i mleko.

2. Do dużej miski przesiej mąkę. Stopniowo dodawaj go małymi porcjami do masy jajeczno-maślanej. Zagnieść miękkie ciasto. Jeśli to konieczne, możesz dodać trochę więcej mąki.

3. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Za pomocą formy wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i wyłóż ją pergaminem. Uformuj krążki ciasta i włóż do piekarnika na 10-12 minut. Gotowe ciasteczka studzimy bezpośrednio na blasze przez 15 minut. Przełożyć na metalową kratkę.

5. Dokładnie osusz połówki moreli ręcznikami papierowymi.

6. Na lukier połącz cukier puder i sok z cytryny. Ubijaj, aż będzie gładka.

7. Powstałą glazurą posmaruj każde ciasteczko. Połóż połówkę moreli na środku. Pozwól, aby glazura całkowicie stwardniała. Podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Uwaga: morele z puszki, którymi ozdobisz ciasteczka wielkanocne, należy dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych, w przeciwnym razie uwolniony syrop nasiąknie lukrem.

PRZY OKAZJI

Aby masło na ciasto wielkanocne z lukrem było miękkie i łatwe do ubicia, należy je pokroić w drobną kostkę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.

Wielkanocne ciasteczka z teksturą

Z ciasteczek uformuj kształt jajka, a przed pieczeniem wbij w każde z nich drewniany szpikulec zamoczony w wodzie. Powstanie z tego bardzo ciekawy deser na patyku.

Wielkanocne ciasteczka z teksturą
Wielkanocne ciasteczka z teksturą

50 protokół

5 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

mąka 230 gr

cukier puder 100 gr

masło 70 gr

jajko 1 sztuka

pomarańcza (skórka) 1 sztuka

Miód 1 łyżka. l.

sól 1 szczypta

1. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać sól. Oddzielnie utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać jajko, miód i skórkę.

2. Połączyć powstałą masę z mąką, zagnieść ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Wyrośnięte ciasto natychmiast rozwałkować na papierze do pieczenia. Wałek do ciasta…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja