Tkemali z zielonego agrestu
Do przepisu
Tkemali z agrestem docenią nie tylko miłośnicy nietypowych sosów i eksperymentów kulinarnych, ale także miłośnicy klasycznego tkemali z wiśniami. Sos agrestowy będzie równie jasny i przyjemnie kwaśny, a przyprawy, świeże zioła i czosnek nadadzą mu „tego samego” kaukaskiego smaku. To tkemali będzie świetnie komponować się z mięsem, drobiem i rybami. Zamiast gotowej tradycyjnej gruzińskiej pikantnej mieszanki chmielu-suneli, możesz dodać do sosu ulubione przyprawy i suszone zioła do smaku – kolendrę, kozieradkę, tymianek i tak dalej. Nie oszczędzaj na czosnku i świeżych ziołach. Proporcje w naszym przepisie są przybliżone – zdaj się wyłącznie na swój gust.
Złożoność: łatwo Kalorie: 39,49 kcal/porcja Porcje: 18 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,88 g/0,28 g/9,79PustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 18 PORCJIZielony agrest 1 kgKoperek zielony 40 grZielona kolendra 40 grŚwieża mięta 40 grGłowy czosnku 2 szt.Zielona papryczka chili 1 sztukaCukier 1 łyżka.Sól 2 łyżeczkiKhmeli-suneli 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj agrest, usuń zepsute jagody. Agrest dokładnie umyj i przetrzyj: odetnij „ogony” i wysusz „dziobki”. Czosnek podziel na ząbki, rozgnieć je i obierz. Usuń nasiona z papryczek chili i pokrój je na kawałki.
Krok 2
Agrest włóż do małego rondla i zalej czystą wodą, tak aby ledwo zakrywała jagody. Zagotuj wodę i gotuj agrest przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia. W bulionie ostudzić agrest, następnie odcedzić bulion do osobnej miski.
Krok 3
Usuń szorstkie łodygi z warzyw i posiekaj liście nożem. Agrest zmiksuj blenderem z czosnkiem, kawałkami papryczki chili i ziołami. Można także użyć maszynki do mięsa. Dodać chmiel suneli, sól i cukier do smaku, dobrze wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty, dodać odrobinę bulionu agrestowego.
Krok 4
Sos rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce. Za około jeden dzień napełni się i będzie gotowy do użycia. Sos lepiej przechowywać w lodówce.
PRZY OKAZJI
Tkemali agrestowe można zrobić nie tylko z niedojrzałych zielonych jagód, ale także z dojrzałych czerwonych. Wypróbuj oba rodzaje tkemali – zielony i czerwony – i zdecyduj, który z nich smakuje Ci najbardziej.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz zrobić wywar z agrestu tkemali na zimę, to przed zwinięciem go w wysterylizowane słoiki lepiej zagotować sos ze wszystkimi dodatkami na małym ogniu przez 10–20 minut.