Marynowane pomidory od szefów kuchni braci Berezutskich (prawie według przepisu mojej mamy)
Do przepisu
Iwan i Siergiej pamiętają i uwielbiają to danie z dzieciństwa. Lekko unowocześnili przepis mojej mamy i teraz ta przystawka znalazła się w menu ich restauracji Twins Garden.
Złożoność: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 48 godzPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE3 kg kremowych pomidorów 300 g białej cebuli 30 g czosnku 10 g koperku, pietruszki i bazylii 20 g pachnącego oleju roślinnegoNa marynatę:3 litry przefiltrowanej wody 7 ml octu (nie 70, ale 7!) 110 g cukru 10 ziela angielskiego 2 liście laurowe 5 g ostrej czerwonej papryki 45 g soli niejodowanej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na marynatę wymieszaj wszystkie składniki w rondlu, zagotuj i poczekaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Ochłodzić do około 50°C.
Krok 2
Pomidory zblanszować we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem i obrać. Pomidory pokroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć w słoikach.
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Zmiażdż czosnek i obierz go. Grubo posiekaj warzywa. Do pomidorów dodać czosnek, cebulę i zioła, zalać pachnącą oliwą i zalać marynatą.
Krok 4
Całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.