Fascynująca Polędwica Wołowa w Rękawie: Sekret Idealnego Smaku

Polędwica wołowa w rękawie

Polędwica wołowa w rękawie Do przepisu

Polędwiczka wołowa pieczona w rękawie to doskonałe danie na ciepło! Przygotowanie nie jest trudne, a okazuje się bardzo smaczne. Faktem jest, że pieczone w piekarniku mięso zamknięte w rękawie doskonale zachowuje soczystość, a jednocześnie jest nasycone aromatami lekkiej marynaty, w której było wcześniej przechowywane. Delikatna polędwica wołowa gotuje się na tyle szybko, że nie trzeba długo czekać. A podczas pieczenia mięsa będziesz miał wystarczająco dużo czasu na przygotowanie porządnego dodatku. Smaczna i aromatyczna polędwica wołowa to wspaniały i zdrowy produkt dietetyczny, polecany do spożycia zarówno osobom starszym, jak i dzieciom.

Złożoność: łatwo Kalorie: 439,97 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minut Używany: 31,90 g/33,61 g/2,97PiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 6 PORCJIPolędwica wołowa – 1 kg Sos sojowy – 2 łyżki. l. Musztarda – 1 łyżka. l. Czosnek granulowany – 1 łyżeczka Słodka papryka – ½ łyżeczki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 2 łyżki. l. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – po ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Osuszyć mięso papierowymi ręcznikami. Jeśli na mięsie znajdują się filmy, ostrożnie odetnij je ostrym nożem. W misce wymieszaj sos sojowy, musztardę, miód i oliwę, dopraw czosnkiem granulowanym, papryką i czarnym pieprzem; ubić trzepaczką.

Krok 2

Mięso włożyć do miski z marynatą i obrócić kilka razy, tak aby polędwica była pokryta mieszanką na całej powierzchni. Mięso pozostawić w misce, przykryć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść stojak na środkowym poziomie. Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach 25×30 cm. Wyjąć mięso z marynaty i włożyć do worka do pieczenia.

Krok 4

Zabezpiecz końce rękawów specjalnymi klipsami lub zawiąż je ciasno węzłem. Włóż rękaw z nacięciem do formy, a formę postaw na metalowej kratce. Piecz mięso przez 40 minut.

Krok 5

Usuń formę. W rękawie do pieczenia zrób nacięcie i rozsuń brzegi, aby mięso się zarumieniło. Uważaj – para wydobywająca się z rękawa może poparzyć dłonie.

Krok 6

Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie polędwicy przez kolejne 15-20 minut. Sprawdź gotowość, odcinając mały kawałek mięsa. Skoncentruj się na pożądanym stopniu wysmażenia. Pamiętaj, że brzegi mięsa są bardziej wysmażone niż wnętrze kawałka.

Krok 7

Zdjąć rękaw z polędwiczką, ostrożnie wyjąć mięso i ułożyć na talerzu. Pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm i podawaj z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

PRZYDATNE RADY

Jeśli używasz mrożonej polędwicy, musisz ją odpowiednio rozmrozić. Wyjmij go z zamrażarki na 12 godzin przed gotowaniem i umieść na dolnej półce lodówki. Dzięki powolnemu rozmrażaniu jakość mięsa nie ulegnie zmianie, a Ty będziesz mógł przygotować soczyste i delikatne danie.

PRZY OKAZJI

Marynatę można przygotować z jogurtu naturalnego zmieszanego z musztardą, mieszanką papryki i soku z cytryny, mięso zamarynować w mieszance białego wytrawnego wina, rozmarynu i czosnku lub ze słodkiego sosu chili, oleju sezamowego i świeżego imbiru. W pierwszym przypadku Twoje danie nabierze śródziemnomorskiego akcentu, w drugim otrzymasz obiad w stylu kuchni francuskiej, a w trzecim nadasz polędwicy wyrazistego azjatyckiego smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja