Pianka morelowa
Do przepisu
Pianki morelowe to idealny naturalny przysmak, który nada przewagę każdej marmoladzie kupowanej w sklepie. Niektórzy mogą być bardzo zaskoczeni, bo zazwyczaj pod tą „nazwą” kryje się zwiewny biały delikatność. Jest to więc opcja wymyślona na rosyjskiej ziemi przez francuskich szefów kuchni: zaczęli dodawać ubite białka do przecieru owocowego. Do tego momentu piankę marshmallow przygotowywano dokładnie tak, jak opisano w naszym przepisie – z cukru i niektórych owoców. Najczęściej do tego deseru używano jabłek, ale z morelami okazuje się bardzo smaczne i piękne. Więc przygotujmy się!
Złożoność: łatwo Kalorie: 268,13 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 0,60 g/0,07 g/65,82DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘMorela 1 kgCukier 900 grKwas cytrynowy do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj puree z moreli. Umyj i osusz owoce. Przekrój na połówki i usuń pestki. Przygotowane morele włóż do rondla i zalej zimną wodą, tak aby je przykryła.
Zefir morelowy ()
Krok 2
Rondel z morelami postaw na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Masa powinna być dość gęsta.
Krok 3
Gorące owoce przetrzyj przez drobne metalowe sito. Powstały puree morelowe wlać do rondla. Dodać cukier i kwasek cytrynowy. Gotuj przez 2 godziny na małym ogniu, stale usuwając pianę.
Zefir morelowy ()
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 70°C. Foremki o wymiarach około 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlać do nich masę morelową warstwą o grubości 2–2,5 cm i wstawić do piekarnika na 48 godzin. Okresowo sprawdzaj stan pianki.
Zefir morelowy ()
Krok 5
Jeśli na zewnątrz jest gorąco, piankę można suszyć na świeżym powietrzu. Wystarczy pozostawić formę z masą morelową pod baldachimem w dobrze wentylowanym miejscu, przykrytym gazą, aby zapobiec owadom, na 2-3 dni.
Krok 6
Z morelowych „wstążek” zwiń luźne wałeczki i umieść je w kartonowych pudełkach lub plastikowych pojemnikach. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Jeżeli morele są zbyt soczyste, czas suszenia pianki należy wydłużyć do 2,5 dnia. Ale w tym przypadku temperaturę piekarnika można obniżyć o 5–10 stopni, aby przecier owocowy się nie przypalił.
PRZY OKAZJI
Odpowiednio przygotowana, dobrze wysuszona pastylka morelowa może być przechowywana dość długo. Jednak z własnego doświadczenia powiemy, że ten przysmak z reguły spożywa się w ciągu kilku dni, dlatego nigdy nie udało nam się dokładnie określić daty przydatności do spożycia.