Fantastycznie pyszne ciasto z morelami i ricottą. Sprawdzony, autorski przepis rodzinny

Fantastycznie pyszne ciasto z morelami i ricottą. Sprawdzony, autorski przepis rodzinny

Fantastycznie pyszne ciasto z morelami i ricottą. Sprawdzony, autorski przepis rodzinny

gastronomia 24 czerwca 2022 r4,60 (10)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Ciasto z morelami i ricottą – idealne ciasto na lato. Upieczenie proponuje Maria Filina, znana na Instagramie jako masha_machere. Masza urodziła się w rodzinie dziedzicznych piekarzy, więc pieczeniem zajmuje się zawodowo, a sama ukończyła Instytut Żywności. Dziś Masza dzieli się rodzinnym przepisem na swoje ulubione ciasto morelowe.

Ciasto z morelami i ricottą

Ciasto z morelami i ricottą – już sama nazwa tego ciasta brzmi jak muzyka! Soczyste, zwiewne, z cukrową skórką i aromatem wanilii… Od razu pamiętam dzieciństwo, lato i daczę. Białe koronkowe zasłony kołyszą się lekko na werandzie pod wpływem lekkiego wiatru. Mama piecze w kuchni, a Ty czekasz, aż na stół zostaną przyniesione ukwiecone wiejskie filiżanki i herbata. Dziś regularnie sama robię to niesamowicie pyszne ciasto morelowe. Dołącz do nas!

Ciasto z morelami i ricottą

Wypieki z twarogu są zawsze wspaniałe! Ciasto okazuje się szczególnie soczyste. A w połączeniu z połówkami jasnych i słodkich, sezonowych moreli – mmmm… Zatem dzielę się jednym z moich ulubionych letnich przepisów!

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • masło – 100 g
  • cukier – 150 g
  • jajka – 2 szt.
  • ser ricotta – 250 g
  • mąka – 250 g
  • proszek do pieczenia – 15 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  • sól – 1 szczypta

1. Ubij mikserem masło i cukier o temperaturze pokojowej.

Ubij masło i cukier
Ubij masło i cukier

2. Dodawaj po jednym jajku, kontynuując ubijanie.

Dodaj jajka
Dodaj jajka

3. Następnie dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i ricottę.

Dodaj ser do mieszanki
Dodaj ser do mieszanki

4. Pokonaj wszystko razem.

Ubij mieszaninę
Ubij mieszaninę

5. Oddzielnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta wsypać mąkę. Ciasto będzie gęste, ale ciasto będzie całkowicie przewiewne!

Mąkę przesiać i dodać do ciasta
Mąkę przesiać i dodać do ciasta

6.Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, rafinowanym. Możesz użyć metalu lub ceramiki, tak jak ja. Formę można przykryć papierem. Rozmiar formy: 18 x 26 cm.

Morele umyj, ostrożnie usuń pestki (ale możesz je zostawić, jeśli chcesz).

Mycie moreli
Mycie moreli

7. Ułożyć morele i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w bardzo nagrzanym piekarniku do 175 stopni, góra/dół, przez około godzinę. Czas pieczenia zależy od konkretnego piekarnika i średnicy formy. Pieczemy na złoty kolor, a po nakłuciu ciasta wykałaczką pozostaje suche. Ciasto niech trochę ostygnie, posypujemy proszkiem. I służymy.

W cieście ułożyć morele
W cieście ułożyć morele

Idealne letnie ciasto morelowe jest gotowe! Smacznego!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #morele #ricotta #pieczenie #ciastPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość 4u4a26 lipca 2023 r

fajne ciasto. Część mąki zastąpiłam mąką migdałową, super.

00OdpowiedźBuraja24 czerwca 2020 r

Upiekłam i zadziałało za pierwszym razem. naprawdę bardzo miękki i przewiewny. pieczone zgodnie z opisem, w temperaturze 175 stopni, tryb góra/dół, 42 minuty. Polecam to.

00OdpowiedźGalina GonczarowaGalina Gonczarowa23 czerwca 2020 r

Bardzo lubię morele i wszystko, co można z nimi przyrządzić. Dziękuję za przepis na pasztet!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja