Fantastycznie pyszne ciasto z morelami i ricottą. Sprawdzony, autorski przepis rodzinny
gastronomia 24 czerwca 2022 r4,60 (10)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Ciasto z morelami i ricottą – idealne ciasto na lato. Upieczenie proponuje Maria Filina, znana na Instagramie jako masha_machere. Masza urodziła się w rodzinie dziedzicznych piekarzy, więc pieczeniem zajmuje się zawodowo, a sama ukończyła Instytut Żywności. Dziś Masza dzieli się rodzinnym przepisem na swoje ulubione ciasto morelowe.
Ciasto z morelami i ricottą – już sama nazwa tego ciasta brzmi jak muzyka! Soczyste, zwiewne, z cukrową skórką i aromatem wanilii… Od razu pamiętam dzieciństwo, lato i daczę. Białe koronkowe zasłony kołyszą się lekko na werandzie pod wpływem lekkiego wiatru. Mama piecze w kuchni, a Ty czekasz, aż na stół zostaną przyniesione ukwiecone wiejskie filiżanki i herbata. Dziś regularnie sama robię to niesamowicie pyszne ciasto morelowe. Dołącz do nas!
Ciasto z morelami i ricottą
Wypieki z twarogu są zawsze wspaniałe! Ciasto okazuje się szczególnie soczyste. A w połączeniu z połówkami jasnych i słodkich, sezonowych moreli – mmmm… Zatem dzielę się jednym z moich ulubionych letnich przepisów!
Aby przygotować, potrzebujesz:
- masło – 100 g
- cukier – 150 g
- jajka – 2 szt.
- ser ricotta – 250 g
- mąka – 250 g
- proszek do pieczenia – 15 g
- cukier waniliowy – 10 g
- sól – 1 szczypta
1. Ubij mikserem masło i cukier o temperaturze pokojowej.
Ubij masło i cukier
2. Dodawaj po jednym jajku, kontynuując ubijanie.
Dodaj jajka
3. Następnie dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i ricottę.
Dodaj ser do mieszanki
4. Pokonaj wszystko razem.
Ubij mieszaninę
5. Oddzielnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta wsypać mąkę. Ciasto będzie gęste, ale ciasto będzie całkowicie przewiewne!
Mąkę przesiać i dodać do ciasta
6.Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, rafinowanym. Możesz użyć metalu lub ceramiki, tak jak ja. Formę można przykryć papierem. Rozmiar formy: 18 x 26 cm.
Morele umyj, ostrożnie usuń pestki (ale możesz je zostawić, jeśli chcesz).
Mycie moreli
7. Ułożyć morele i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w bardzo nagrzanym piekarniku do 175 stopni, góra/dół, przez około godzinę. Czas pieczenia zależy od konkretnego piekarnika i średnicy formy. Pieczemy na złoty kolor, a po nakłuciu ciasta wykałaczką pozostaje suche. Ciasto niech trochę ostygnie, posypujemy proszkiem. I służymy.
W cieście ułożyć morele
Idealne letnie ciasto morelowe jest gotowe! Smacznego!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #morele #ricotta #pieczenie #ciastPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość 4u4a26 lipca 2023 r
fajne ciasto. Część mąki zastąpiłam mąką migdałową, super.
00OdpowiedźBuraja24 czerwca 2020 r
Upiekłam i zadziałało za pierwszym razem. naprawdę bardzo miękki i przewiewny. pieczone zgodnie z opisem, w temperaturze 175 stopni, tryb góra/dół, 42 minuty. Polecam to.
00OdpowiedźGalina Gonczarowa23 czerwca 2020 r
Bardzo lubię morele i wszystko, co można z nimi przyrządzić. Dziękuję za przepis na pasztet!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych