Do przepisu
Troskliwa gospodyni domowa dba o wszystkich, a zwłaszcza o ciasta i zapiekanki. Aby lunch był smaczny i satysfakcjonujący, z miłością zostaną dobrane nie tylko składniki, ale także dania, w których gotuje się i podaje zapiekankę. To danie cieszy nie tylko usta, ale i oko.
Złożoność: łatwo Kalorie: 605,05 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 31,59 g/33,43 g/44,63PiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneCiastoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJI500 g filetu z tłustej białej ryby (halibut, sum)500 g filetu z czerwonej ryby (różowy łosoś, łosoś coho, pstrąg)500 ml śmietanki 20% tłuszczu1 kg ziemniaków2 pory (tylko biała część)6–7 ząbków czosnku2 cm świeży korzeń imbiruświeżo zmielony czarny pieprzżółtko do posmarowaniasólDo testu:220 g mąki80 ml oleju roślinnego1 łyżeczka średnia sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować ciasto, w misce wymieszaj mąkę i sól. Mieszając widelcem, stopniowo dodawaj olej. Następnie wlać 80 ml ciepłej wody i dalej mieszać, aż na widelcu utworzy się grudka ciasta. Ciasto przełożyć na stolnicę i ugniatać rękoma przez 5 minut. Przykryć miską, odstawić na 10 minut, po czym ponownie zagnieść.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pokrój także por. Rybę pokroić w plastry o grubości 1 cm, ostrożnie usuwając ości.
Krok 3
Czosnek rozgnieć, obierz i drobno posiekaj. Obierz imbir i drobno posiekaj. Wymieszaj imbir i czosnek ze śmietaną i pieprzem.
Krok 4
Dużą, głęboką formę do pieczenia wysmaruj obficie olejem. Ułóż ziemniaki i rybę warstwami: ziemniaki – biała ryba – por – ziemniaki – czerwona ryba – por – ziemniaki. Każdą warstwę posolić i zalać śmietaną z czosnkiem i imbirem.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto na warstwę, przykryj formę, zabezpiecz ciasto po zewnętrznych stronach. Zrób dziurę pośrodku, aby umożliwić ujście pary. Posmaruj ciasto żółtkiem. Piec w dolnej części piekarnika przez około 40 minut.