Ekspresowe Przygotowanie Obiadu: Sałatki w Zaledwie Kilka Chwil!

Szybki obiad: szybkie sałatki

Szybki obiad: szybkie sałatki

Jak szybko i łatwo ugotować obiad? Sałatka to idealna opcja! Lekkie lub obfite – to zależy od Ciebie. W naszej ofercie znajdziesz 10 przepisów na sałatki, których przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.

Szybki obiad: szybkie sałatki

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Sałatka caprese
  • Sałatka Z Marchewką, Czosnkiem I Majonezem
  • Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską
  • Sałatka z wędzonego pstrąga z jabłkiem i serem
  • Sałatka Z Szynką I Serem
  • Sałatka z wędlinami
  • Sałatka grecka z awokado
  • Sałatka „Pastelowa”
  • Sałatka z fasolą i koreańską marchewką

Sałatka caprese

Sałatka Caprese narodziła się na wyspie Capri dawno temu – około 250 lat temu. Obecnie jest to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań lekkiej kuchni śródziemnomorskiej. Przygotowanie jest proste – wystarczy posiekać pomidory i mozzarellę i polać dressingiem. Sugerujemy nieznaczną zmianę formy prezentacji i ułożenie jej nie liniowo, ale w formie jasnej piramidy.

Sałatka caprese
Sałatka caprese

10 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • pomidory – 2–3 szt.
  • mozzarella – 150 g
  • świeża bazylia – 2-3 gałązki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Wyjmij mozzarellę z zalewy i posiekaj tak jak pomidory. Oddziel liście bazylii od łodyg.

2. Na płaskim talerzu układaj na przemian plasterki pomidora, plasterki mozzarelli i liście bazylii. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i redukcją balsamiczną i od razu podawaj.

PRZY OKAZJI

Bufetowa wersja sałatki to mini mozzarella z pomidorkami koktajlowymi i listkiem bazylii na patyku. Można do nich dodać także oliwki lub oliwki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Koniecznie udekoruj talerz kroplami balsamiku lub narysuj nim abstrakcję. Artystyczny wygląd świetnie wpływa na apetyt!

Klasyczna sałatka niçoise z tuńczykiem

Klasyczna Niçoise z tuńczykiem ma wyśmienity smak. Dzięki dużej zawartości „właściwych” węglowodanów danie to jest bardzo sycące, ale nie ciężkie, dlatego można je przygotować nawet na obiad.

Klasyczna sałatka niçoise z tuńczykiem
Klasyczna sałatka niçoise z tuńczykiem

15 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • ziemniaki – 2 szt.
  • fasola biała konserwowa – 400 g
  • fasolka szparagowa – 200 g
  • tuńczyk w puszce – 350–400 g
  • Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
  • oliwki pestkowe – 100 g
  • sałata – 2 główki
  • jajka – 2 szt.
  • sól

Do tankowania:

  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • musztarda ziarnista – 2 łyżeczki.
  • ocet winny – 2 łyżki. l.

1. Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj w misce z musztardą, cukrem, octem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na 15 minut.

2. Ziemniaki na sałatkę umyj i ugotuj w skórkach do miękkości. Ugotuj jajka na twardo.

3. Fasolkę szparagową umyj, włóż na durszlak i zalej wrzącą wodą na 6 minut, następnie natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą i ostudź; Odcedź na durszlaku. Białą fasolę włóż do durszlaka i poczekaj, aż płyn spłynie. Oliwki pokroić w pierścienie.

4. Tuńczyka z puszki na talerzu ostrożnie wycisnąć z płynu. Rozbić widelcem na duże kawałki. Ostudzić i obrać jajka.

5. Sałatkę podzielić na liście, umyć i dobrze osuszyć, rozłożyć na ręcznikach papierowych. Dno dużego talerza lub salaterki wyłóż liśćmi sałaty. Posypać 2 łyżkami. l. uzupełnienia.

6. Ziemniaki i jajka pokroić w duże plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj, dobrze osusz i przekrój na połówki. Umieść ziemniaki, jajka i pomidory wokół krawędzi talerza lub salaterki.

7. Wymieszaj fasolkę szparagową i fasolkę szparagową z oliwkami i połóż na środku talerza razem z pozostałymi składnikami sałatki. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka z puszki. Posmaruj dressingiem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Pomidory wiśniowe w klasycznej sałatce nicejskiej można zastąpić zwykłymi małymi. Świetnie sprawdzą się na przykład śliwkowe lub koktajlowe.

PRZY OKAZJI

Jeśli masz czas i możliwość, sam przygotuj tuńczyka do sałatki Niçoise. Najlepiej po prostu upiec go w folii lub szybko usmażyć na oliwie.

Sałatka Z Marchewką, Czosnkiem I Majonezem

Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, składniki możliwie przystępne, a jednocześnie smaczne i aromatyczne. Wybieraj soczyste i słodkie marchewki: będą ładnie kontrastować z majonezem i czosnkiem. Idealna jest średnia lub drobna tarka. W tym drugim przypadku po zmieszaniu marchewki z czosnkiem i majonezem otrzymamy doskonałą pastę do tostów.

Sałatka Z Marchewką, Czosnkiem I Majonezem
Sałatka Z Marchewką, Czosnkiem I Majonezem

10 minut

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • marchewka – 400 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • majonez – 80 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Przygotuj składniki na sałatkę. Marchewkę obierz i odetnij końcówki. Opłucz i zetrzyj na średniej tarce do miski.

2. Lekko posolić marchewki i wymieszać. Pozostaw na 5 minut, aby wypuścił sok. Obierz ząbki czosnku. Przepuścić przez prasę i dodać do miski z startą marchewką.

3. Posyp startą marchewkę czosnkiem. Dodać majonez, wymieszać. Przełożyć do salaterki i natychmiast podawać.

PRZY OKAZJI

Zamiast majonezu w tej sałatce można użyć jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Marchewkę z czosnkiem i majonezem można uzupełnić posiekanymi orzechami włoskimi. Aby były jeszcze smaczniejsze, należy je najpierw podsmażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.

Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską

Sałatka krabowa z mieszanką hawajską to udana i oryginalna interpretacja popularnej sałatki z paluszkami krabowymi. Do jego przygotowania potrzebne będzie minimum dodatkowych składników, gdyż mieszanka hawajska zawiera już wszystko, czego potrzeba! Co więcej, Twoja sałatka będzie korzystnie różnić się od wersji standardowej – do zwykłego zestawu produktów dodany zostanie groszek i kostki słodkiej papryki. Mieszankę hawajską możesz po prostu ugotować lub, jak w naszym przepisie, usmażyć ją na oliwie z oliwek – smak warzyw będzie jaśniejszy.

Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską
Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską

20 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • mrożona mieszanka hawajska – 400 g
  • paluszki krabowe – 200 g
  • ogórki kiszone – 3 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • majonez – 4 łyżki. l.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • zielona cebula – 2 szt.
  • koperek – 2 gałązki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj mieszankę hawajską, sól i dopraw mielonym czarnym pieprzem (nie trzeba wcześniej rozmrażać).

2. Na patelnię wlać 3-4 łyżki. l. zalać wodą, przykryć i gotować 5 minut. Zdejmij pokrywkę, zamieszaj mieszaninę i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

3. Przełóż mieszankę hawajską do dużej salaterki i całkowicie ostudź.

4. Jajka włóż do małej chochli i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. W tym czasie jajka będą ugotowane na twardo. Odcedzić i ostudzić jajka w zimnej wodzie.

5. Wyjmij paluszki krabowe z folii opakowaniowej. Każdy patyczek przekrój wzdłuż na dwie części, ułóż na desce i pokrój na kawałki o grubości 3-4 mm.

6. Ogórki kiszone pokroić w kostkę o boku 5 mm. Obierz jajka i pokrój je w kostkę tej samej wielkości. Oddziel liście koperku od grubych łodyg i drobno je posiekaj. Pokrój zieloną cebulę na małe kawałki.

7. Do salaterki z mieszanką hawajską włóż posiekane paluszki krabowe, posiekany koperek, posiekane jajka i ogórki kiszone. Dodać majonez, zieloną cebulę i dokładnie wymieszać sałatkę.

UWAGA DO GOSPODARKI

Używając sałatki krabowej z mieszanką hawajską, możesz stworzyć spektakularną przystawkę do zabawy. Sałatkę podawaj na stole w chrupiących tartalkach lub włóż do małych szklanek – ta opcja szczególnie nadaje się na stół w formie bufetu. Każdą porcję udekoruj ziołami, plasterkiem paluszka krabowego lub plasterkiem ogórka.

PRZY OKAZJI

Ogórki kiszone w sałatce można zastąpić świeżymi. Ponadto, jeśli wolisz dania z minimalną ilością składników, nie musisz dodawać do sałatki jajek. Obie opcje mają prawo istnieć – jajka zdecydowanie łagodzą smak sałatki, ale jednocześnie nieco przesuwają się główne akcenty.

Sałatka z wędzonego pstrąga z jabłkiem i serem

Ryba z rodziny łososiowatych to wyśmienity przysmak. Każde danie z nim nabiera niepowtarzalnego szlachetnego smaku. Proponujemy przygotować sałatkę z pstrągiem wędzonym na zimno: posiada gęste, dość elastyczne mięso o delikatnym aromacie i posmaku.

Sałatka z wędzonego pstrąga z jabłkiem i serem
Sałatka z wędzonego pstrąga z jabłkiem i serem

20 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • pstrąg wędzony – 200 g
  • Ser Adyghe – 200 g
  • zielone jabłko – 1 szt.
  • mała czerwona cebula – 1 szt.
  • sałatka z liści dębu – 150 g
  • rukola – 50 g
  • cytryna – 1 szt.

Do tankowania:

  • Jogurt grecki – 200 g
  • musztarda – 1 łyżka. l.
  • koperek – 2 gałązki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Jabłko i rybę pokroić w plasterki, cebulę w cienkie krążki, cytrynę w plasterki, a ser w trójkąty. Rozerwij liście sałaty rękami.

2. Na suchej patelni podsmaż ser z obu stron na złoty kolor.

3. Do dressingu jogurt ubić z musztardą i drobno posiekanym koperkiem, dodać sól i pieprz.

4. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Skropić dressingiem i natychmiast podawać, udekorowane cząstkami cytryny.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli połączenie ryby i jabłka jest dla Ciebie nietypowe, możesz zastąpić owoc świeżym ogórkiem. W razie potrzeby można również przygotować sałatkę z lekko solonym pstrągiem lub inną wędzoną lub soloną czerwoną rybą.

PRZY OKAZJI

Wędzenie na zimno jest uważane za zdrowszą opcję gotowania ryb niż wędzenie na gorąco. Ryba wędzona na zimno zachowuje wszystkie korzystne substancje, w tym wielonienasycone kwasy Omega-3.

Sałatka Z Szynką I Serem

Sałatka z szynką i serem jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. To danie nadaje się nawet na świąteczny stół lub na czas, gdy goście decydują się niespodziewanie przyjść. 15 minut – i gotowe!

Sałatka Z Szynką I Serem
Sałatka Z Szynką I Serem

15 minut

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • szynka gotowana – 300 g
  • ser półtwardy – 300 g
  • orzechy włoskie łuskane – 60 g
  • natka pietruszki – 5 gałązek
  • majonez – 200 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Przygotuj wszystkie składniki sałatki. Orzechy włoskie włóż na suchą patelnię i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 minuty. Studzimy i bardzo drobno siekamy.

2. Szynkę gotowaną pokroić najpierw w cienkie plasterki, a następnie w cienkie paski. Ser półtwardy zetrzeć na drobnej lub średniej tarce. Pietruszkę myjemy, dobrze osuszamy i odrywamy liście od dużych gałązek. Posiekaj drobno.

3. Natkę pietruszki wymieszać z szynką i serem, dodać sól i pieprz. Dopraw sałatkę majonezem. Przygotowaną sałatkę wyłóż na talerze i posyp posiekanymi orzechami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sałatka z szynką i serem będzie wyglądać szczególnie efektownie, jeśli zostanie ułożona na talerzach porcjami za pomocą krążków ciasta. Otrzymasz mini ciasteczka z przekąskami.

PRZY OKAZJI

Sałatkę z szynką i serem można uzupełnić jajkami, drobno posiekanymi ogórkami kiszonymi lub papryką konserwową. Wypróbuj różne opcje i wybierz swoją.

Sałatka z wędlinami

Różne mięsa i sery można po prostu podawać w plasterkach, ale dlaczego nie przygotować z nich czegoś oryginalnego, na przykład takiej pikantnej sałatki? Ten przepis będzie szczególnie przydatny następnego dnia po…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja