Eksperckie porady, jak wybrać czosnek, jak pozbyć się zapachu czosnku i jak ugotować czarny czosnek
Olga Zacharowa 6 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
6 października wiele krajów obchodzi niezwykłe święto – Dzień Miłośników Czosnku. Wydawać by się mogło, że może być prościej niż czosnek: posiekać, dodać do gotowego dania lub podsmażyć i gotowe. Ale to nie jest do końca prawdą. Czosnek to delikatne warzywo, pomimo swojego mocnego smaku i zapachu. Rozmawialiśmy z szefami kuchni i dowiedzieliśmy się wiele o czosnku. Dzielimy się z Tobą zdobytą wiedzą.
Treść artykułu:
- Jak wybrać i przechowywać czosnek
- Ile ząbków znajduje się w główce czosnku, jaka jest waga czosnku i czym można zastąpić świeży czosnek
- Jak obrać czosnek i kto jest Twoim pomocnikiem w tej kwestii?
- Jak siekać czosnek
- Jak pozbyć się zapachu czosnku
- Czarny czosnek, co to jest?
-
Jak gotować czarny czosnek
-
Korzyści z czarnego czosnku i jego zastosowania
-
- 5 ulubionych dań czosnkowych redaktorów
-
Fondue pomidorowo-czosnkowe
-
Ostra zupa z puszki
-
Dorsz w sosie pomidorowym z chilli i czosnkiem
-
Puree ziemniaczane czosnkowe
-
Pierogi z czosnkiem do barszczu
-
Jak wybrać i przechowywać czosnek
Sezon na świeży czosnek trwa od połowy lata do wczesnej jesieni. W innych porach roku czosnek, który widzisz w sklepie, najprawdopodobniej pochodzi ze sklepu z warzywami.
Aby wybrać najświeższy i najbardziej aromatyczny czosnek, szukaj główki, która jest sucha i ciężka. Podnieś go i lekko ściśnij, aby upewnić się, że żaden z zewnętrznych goździków nie jest zbyt miękki lub suchy. Główka powinna być twarda, nie pusta ani odwodniona. Poszukaj także kiełków, które są oznaką, że czosnek jest stary.
Niezwykle ważne jest przechowywanie czosnku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Unikaj zamoczenia i, jeśli to możliwe, nie wkładaj czosnku do lodówki, chyba że masz specjalną komorę o niskiej wilgotności. Wilgoć może powodować pleśń na goździkach, a co za tym idzie gnicie. Czosnek świetnie czuje się obok cebuli – w papierowej torbie, w ciemnej szafie. Nigdy nie przechowuj czosnku w plastikowej torbie – jest to pewny sposób na wchłonięcie wilgoci przez czosnek. Idealnie jest zużyć główkę czosnku w ciągu 7-10 dni od zakupu.
Jeśli kupisz dużą ilość czosnku, umieść go w siateczkowym worku i powieś w piwnicy lub garażu, jeśli jest wystarczająco chłodno i sucho. Nie należy zamrażać czosnku; zrujnuje to jego konsystencję i smak.
Czasami czosnek zaczyna kiełkować, gdy jest w ciepłym domu. Nie martw się: kiełki są nieszkodliwe i można je łatwo usunąć za pomocą noża do obierania.
Ile ząbków jest w główce czosnku, jaka jest waga czosnku i czym można zastąpić świeży czosnek
W główce znajduje się 6-8 lub 10-12 ząbków czosnku, w zależności od odmiany. Jeden średniej wielkości ząbek świeżego czosnku odpowiada:
- 0,5 łyżeczki płatków czosnku
- 0,5 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
Średnia waga główki czosnku rosyjskiego wynosi około 60 g, a odmian chińskich 40 g. Czosnek uprawiany we własnym ogrodzie jest zawsze większy niż główka uprawiana na skalę przemysłową. W związku z tym każdy ząbek jest większy.
Czosnek zimowy (pierwszy zielony w ogrodzie) waży więcej niż czosnek wiosenny. Rozmnaża się wyłącznie przez goździki, które sadzi się w ogrodzie wczesną wiosną.
Zimowe odmiany czosnku zawierają 4-15 ząbków, odmiany wiosenne – 10-20.
Jak obrać czosnek i kto jest Twoim pomocnikiem w tej kwestii?
Najłatwiej obrać ząbek czosnku, położyć go na desce, przykryć szeroką stroną ostrza ciężkiego noża i uderzyć ręką. Łuska pęka i łatwo „ześlizguje się” z goździka.
W sklepach można znaleźć kilka urządzeń odpowiednich do obierania czosnku.
- Wyciskarka do czosnku („tłuczek”) – temat znany i znany. Świetnie nadaje się do świeżego i pieczonego czosnku. Występuje w wersji plastikowej i staromodnej metalowej. Jesteśmy za drugą opcją, ponieważ jest bardziej niezawodna i trwała.
- Jest ich więcej urządzenie silikonowe – „rura” – do obierania czosnku. Jeśli potrzebujesz dużo całych, obranych ząbków czosnku, wypróbuj te „rurki”, z których niektórzy producenci wytwarzają różne kształty, takie jak wydrążona główka czosnku. Wrzuć nieoczyszczony goździk do tuby, potrzyj go mocno o blat, dociskając dłonią od góry, a idealnie oczyszczony goździk wysunie się na drugą stronę urządzenia.
Czosnek obieramy najprościej i najtaniej za pomocą szerokiego noża.
Jak siekać czosnek
W sklepach internetowych i na półkach supermarketów można teraz zobaczyć nowości prasy wielokolorowe („fotele bujane”), wykonane z tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej. Są dobre, jeśli chcesz szybko posiekać dużą ilość czosnku. Prasy te mają swoje zalety i wady. Prasy wyglądają bardzo ładnie i są proste w obsłudze, ale cały sok czosnkowy po zmiażdżeniu ląduje na desce do krojenia!
Jeśli chcesz posiekać kilka goździków, obierz je, przekrój wzdłuż na pół i drobno posiekaj małym nożem do obierania. Im mniejsze cięcie, tym intensywniejszy i jaśniejszy będzie smak i aromat czosnku.
Aby posiekać dużą ilość czosnku, użyj wspomnianej powyżej prasy lub robota kuchennego. Po prostu wrzuć goździki do miski, gdy ostrza zaczną się obracać. Jeśli włożysz czosnek przed włączeniem urządzenia, goździki mogą się rozpaść. Jeszcze lepiej jest posiekać czosnek razem z innymi potrawami, które wchłoną jego smak i aromat, np. warzywami czy ziołami.
Przeczytaj więcej na : Przecier warzywny, jak go przygotować, aby dorośli zajadali się nim z apetytem
Jak pozbyć się zapachu czosnku
Zapach zjedzonego czosnku zostaje z nami na długo. I bez względu na to, jak bardzo myjesz zęby, nie będziesz w stanie całkowicie pozbyć się zapachu czosnku, ponieważ jest on spowodowany nie resztkami jedzenia w jamie ustnej, ale procesami chemicznymi zachodzącymi w organizmie.
Każdy ma swój sposób na rozwiązanie tego problemu. Niektórzy jedzą czosnek z pietruszką, inni z plasterkiem cytryny, a jeszcze inni z gumą do żucia. Wydawać by się mogło, że walka ze „śladem” czosnku to drobnostka, jednak problem ten nęka ludzkość odkąd ludzie zaczęli wykopywać czosnek z ziemi i go gotować.
W Internecie znaleźliśmy dyskusję na forum Ohio State University, gdzie naukowcy podzielili się wynikami swoich badań. Twierdzą, że w naturalny sposób możemy zneutralizować nieświeży oddech. Zdaniem pracowników uczelni można tego dokonać na trzy sposoby.
- Jedz surowe jabłka. Wszyscy wiemy, że jeśli pokroisz jabłko i zostawisz je, po pewnym czasie zacznie ono ciemnieć i brązowieć. Za barwę odpowiada enzym, który nie tylko sprawia, że owoce są mniej atrakcyjne z wyglądu, ale także działa jak naturalny dezodorant przeciw nieświeżemu oddechowi, w tym czosnkowemu.
- Użyj soku z cytryny. Ta metoda sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku posiekanego czosnku. Kwas zawarty w soku cytrynowym neutralizuje allicynę, związek organiczny powstający podczas rozgniatania czosnku. W tym przypadku to właśnie jest przyczyną nieprzyjemnego zapachu.
- Pij zieloną herbatę. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze zwane polifenolami. Podobnie jak enzymy zawarte w jabłku, polifenole neutralizują substancje chemiczne zawarte w czosnku powodujące nieprzyjemny zapach.
Cheryl Barringer, jedna z uczestniczek badania, stwierdziła, że najlepiej stosować środki na nieświeży oddech jednocześnie z czosnkiem. Polecała dodać kilka jabłek do sałatki z dressingiem czosnkowym lub odrobinę soku z cytryny do dressingu czosnkowego.
Naukowcy twierdzą, że surowe jabłka zmniejszają stężenie substancji lotnych w wydychanym powietrzu o 50% w ciągu pierwszych 30 minut po spożyciu. Jednak „świeże liście mięty charakteryzowały się wyższym poziomem dezodoryzacji… w przypadku wszystkich zmierzonych związków lotnych”.
Naszym zdaniem najlepiej pomyśleć o sile czosnku podczas jego gotowania. Kiedy zaczynasz siekać czosnek, usuń zielony pęd ukryty wewnątrz świeżego ząbka. To on odpowiada za moc czosnkowego posmaku. Nie pozbędziesz się zapachu całkowicie, ale znacząco go zredukujesz!
Po pracy z czosnkiem łatwiej jest usunąć zapach z rąk. Szefowie kuchni zalecają po prostu pocieranie palcami stali nierdzewnej, np. zlewu lub patelni. My wolimy nacierać dłonie cytryną.
Czarny czosnek, co to jest?
Powszechnie używany w kuchni azjatyckiej do produkcji sosów i przypraw, czarny czosnek nadaje potrawom łagodny, słodki smak, który bardzo różni się od świeżego czosnku. Popularność tego składnika wzrosła w ostatnich latach, a wiele osób zaczęło przygotowywać czarny czosnek w domu – jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wszystko czego potrzebujesz to trochę wiedzy i cierpliwości. Uwierz mi, czarny czosnek jest tego wart!
Tak naprawdę czarny czosnek nie jest specjalną odmianą, ale zwykłą dojrzałą główką czosnku, jedynie sfermentowaną. Aby go przygotować, czosnek przechowuje się przez długi czas w stale ciepłym i wilgotnym środowisku. Rezultatem są ciemne goździki o lekko galaretowatej konsystencji, które mogą dodać umami do każdego dania.
Jak gotować czarny czosnek
Aby wyprodukować czarny czosnek, świeże główki należy przechowywać w pomieszczeniu o kontrolowanej wilgotności w temperaturze 60–87°C przez kilka tygodni lub miesięcy. Aby osiągnąć takie warunki w domu, nie potrzebujesz żadnego wymyślnego sprzętu – wystarczy wolnowar.
Najpierw obierz 4-5 główek czosnku lub tyle, aby zmieściło się na dnie wolnowaru, nie dotykając siebie ani ścian. Nadmiar brudu usunąć suchą gąbką bez dodawania wody. Nie myj czosnku! Ważne, żeby był jak najbardziej suchy i żeby główka nie uległa uszkodzeniu – to zapewni najlepszy efekt. Włącz tryb „ciepłego jedzenia” i przykryj multicooker pokrywką. W tych warunkach czosnek powinien pozostać nietknięty, aż główki staną się miękkie i czarne. Może to potrwać do tygodnia lub trochę dłużej. Multicooker najlepiej ustawić w dobrze wentylowanym miejscu, gdyż cała przestrzeń wokół multicookera wypełni się aromatem czosnku.
Korzyści z czarnego czosnku i jego zastosowania
Czarny czosnek jest nie tylko szalenie pyszny, ale także zdrowy, jest bogaty w przeciwutleniacze, a także ma właściwości przeciwzapalne.
Czarny czosnek można dodawać do sosów, marynat, makaronów i gulaszu warzywnego, gotować na maśle smakowym i podawać do steków lub grillowanych ryb, mieszać z mieloną wołowiną do hamburgerów lub sosu bolońskiego, stosować jako dodatek do pizzy lub po prostu posmarować tostami .
Czarny czosnek
5 ulubionych dań czosnkowych redaktorów
Fondue pomidorowo-czosnkowe
Nie daj się zaskoczyć nazwie! Oznacza to, że istnieje pewna gorąca i gęsta masa, w której wspaniale jest maczać kawałki chleba, warzyw, mięsa i drobiu. To niezwykłe pomidorowe fondue można podawać nie tylko z pieczywem i pieczarkami, jak w przepisie, ale także np. serkiem tofu czy pieczonymi mini ziemniaczkami.
Fondue pomidorowo-czosnkowe
Dla…