Chutney z białej porzeczki
Do przepisu
Radzę już teraz przygotować kilka słoiczków chutneyu z białej porzeczki, a zimą zaskoczyć gości podając go na deser. Smak czerwonej papryki ujawnia wyraźne nuty kwiatowe, a przyjemne ciepło stopniowo przechodzi w pikantny posmak.
Złożoność: łatwo Kalorie: 243,88 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,60 g/0,22 g/58,42PustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg białych porzeczek 50 ml soku pomarańczowego 50 ml soku z cytryny 500 g cukru 3 łyżki. l. różowy pieprz skórka z 1 cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wysterylizowane słoiki i osusz.
Krok 2
Sortuj porzeczki, usuwaj gałęzie i uszkodzone jagody. Umyć i odsączyć na durszlaku.
Krok 3
Połowę porzeczek (500 g) włóż do rondelka, dodaj sok z pomarańczy i cytryny oraz 200 ml wody.
Krok 4
Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, następnie odcedzić na drobnym sicie i odcedzić.
Krok 5
Powstały sok wlej z powrotem na patelnię, dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 6
Dodać pozostałe porzeczki, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty.
Krok 7
Dodać czerwoną paprykę i skórkę z cytryny, wymieszać i zdjąć z ognia.
Krok 8
Rozłóż chutney z białej porzeczki do przygotowanych słoików i zamknij pokrywki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przechowuj chutney z białej porzeczki w chłodnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Białe porzeczki są mniej kwaśne i niezbyt dobrze sprawdzają się jako polewa w postaci galaretki czy dżemu. Ale można to skorygować, dodając jasności i pikanterii za pomocą przypraw.