Ekskluzywny przepis na chutney z białej porzeczki

Chutney z białej porzeczki

Chutney z białej porzeczki Do przepisu

Radzę już teraz przygotować kilka słoiczków chutneyu z białej porzeczki, a zimą zaskoczyć gości podając go na deser. Smak czerwonej papryki ujawnia wyraźne nuty kwiatowe, a przyjemne ciepło stopniowo przechodzi w pikantny posmak.

Złożoność: łatwo Kalorie: 243,88 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,60 g/0,22 g/58,42PustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg białych porzeczek 50 ml soku pomarańczowego 50 ml soku z cytryny 500 g cukru 3 łyżki. l. różowy pieprz skórka z 1 cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wysterylizowane słoiki i osusz.

Krok 2

Sortuj porzeczki, usuwaj gałęzie i uszkodzone jagody. Umyć i odsączyć na durszlaku.

Krok 3

Połowę porzeczek (500 g) włóż do rondelka, dodaj sok z pomarańczy i cytryny oraz 200 ml wody.

Krok 4

Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, następnie odcedzić na drobnym sicie i odcedzić.

Krok 5

Powstały sok wlej z powrotem na patelnię, dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści.

Krok 6

Dodać pozostałe porzeczki, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty.

Krok 7

Dodać czerwoną paprykę i skórkę z cytryny, wymieszać i zdjąć z ognia.

Krok 8

Rozłóż chutney z białej porzeczki do przygotowanych słoików i zamknij pokrywki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przechowuj chutney z białej porzeczki w chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Białe porzeczki są mniej kwaśne i niezbyt dobrze sprawdzają się jako polewa w postaci galaretki czy dżemu. Ale można to skorygować, dodając jasności i pikanterii za pomocą przypraw.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja