Ekskluzywny Kompot: Połączenie Gruszek i Śliwek w Harmonijnym Symfonia Smaków

Kompot gruszkowo-śliwkowy

Kompot z gruszek i śliwek, przystawka Do przepisu

Kompot gruszkowo-śliwkowy zdecydowanie warto przygotować na zimę, zwłaszcza jeśli Twoja dacza zadowoliła Cię bogatymi zbiorami tych owoców. Napój okazuje się aromatyczny, o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku. Zobaczysz: w zimnych porach roku nie raz podziękujesz sobie za swoje wysiłki latem! Co więcej, kompot gruszkowo-śliwkowy nie sprawi szczególnych kłopotów, a wprowadzenie przepisu w życie nie sprawi problemów nawet początkującym. Śliwki i gruszki krótko gotujemy, przygotowujemy syrop, polewamy nim umieszczone w słoiczku owoce i zwijamy. Spróbuj: to naprawdę bardzo proste!

Złożoność: łatwo Kalorie: 89,07 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 25 minut Używany: 0,24 g/0,13 g/22,24PustyDrinkSKŁADNIKI NA 3 PORCJEgruszki – 350 g śliwki – 250 g woda pitna – 3 l cukier – 250 kwas glimonowy – 1/2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoik na kompot. Dokładnie umyj go sodą oczyszczoną. Następnie sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Umyj pokrywkę i gotuj przez pięć minut. Pozostaw słoik i pokrywkę do wyschnięcia.

Krok 2

Gruszki i śliwki umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Gruszki przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokroić w duże plasterki.

Krok 3

Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki. Do rondla wlać wodę pitną i doprowadzić do wrzenia. Umieść śliwki na durszlaku lub dużym metalowym sicie. Włożyć do garnka z wrzącą wodą na 3 minuty. Wyjmij i przełóż śliwki do słoika.

Krok 4

Do garnka z wodą, w której blanszowano śliwki, włóż gruszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Wodę przecedzić przez sito do czystego rondla. Gruszki włóż do słoika razem ze śliwkami.

Krok 5

Do rondelka z przecedzoną wodą owocową dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 5 minut. Rozpuść w nim kwasek cytrynowy. Ostrożnie polej syropem owoce w słoiczku i zamknij. Odwróć się i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Kompot gruszkowo-śliwkowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli dobrze przetworzyłeś owoce i dokładnie wysterylizowałeś słoik z pokrywką, przedmiot obrabiany będzie świetnie się czuł nawet w temperaturze pokojowej.

PRZY OKAZJI

Według tego przepisu kompot można przygotować nie tylko ze śliwek. Śmiało można stosować inne połączenia np. gruszki z morelami, jabłka z tarniną, brzoskwinie, jabłka i gruszki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja