Kawior dyniowy z marchewką
Do przepisu
Kawior dyniowy z marchewką to prosty i nieskomplikowany przepis na najpopularniejszą rosyjską zimową przekąskę. Przygotuj go więcej: ten preparat okazuje się bardzo smaczny i natychmiast znika ze stołu. Najważniejsze jest to, że przepis na kawior wcale nie jest skomplikowany, a produkty do niego są absolutnie przystępne. Cebulę i marchewkę zawsze można kupić w każdym supermarkecie lub na targu, a cukinię można kupić na półkach przez cały rok. I to jest cudowne: cukinia to bardzo zdrowy produkt, co widać robiąc z niej smaczny i zdrowy kawior!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 335,50 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 20 minut Używany: 4,04 g/21,23 g/31,50Robot kuchennyKonserwowanieDusząc się, marniejącKuchnia rosyjskaŚniadanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 5 PORCJI1,5 kg cukinii 500 g marchwi 250 g cebuli 2 łyżki. koncentrat pomidorowy 6 łyżek. olej roślinny 1 łyżka. ocet stołowy 9% 1 łyżka. cukier ½ łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz ½ łyżeczki tablica solna miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Czosnek posiekaj nożem lub przepuść przez specjalną prasę.
Krok 2
Za pomocą noża do obierania obierz cukinię i usuń łodygę. Cukinię przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż nasiona. Jeśli cukinia jest młoda, możesz pominąć ten krok i po prostu usunąć łodygę. Zetrzyj przygotowaną cukinię.
Krok 3
Na głębokiej patelni o średnicy co najmniej 28 cm lub w brytfance z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Dodaj przygotowaną cebulę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta, często mieszając szpatułką, 5 minut.
Krok 4
Dodaj startą marchewkę na patelnię i kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez kolejne 5-7 minut. Warzywa często mieszaj szpatułką, nie dopuść do zbytniego zrumienienia.
Krok 5
Na patelnię z marchewką i cebulą włóż cukinię i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj warzywa przez 15 minut, aż cukinia zmniejszy swoją objętość o połowę.
Krok 6
Dodaj pozostały olej roślinny i koncentrat pomidorowy na patelnię. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut, często mieszając szpatułką.
Krok 7
Zdejmij patelnię z ognia, warzywa przełóż do miski i lekko przestudź, a następnie zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Warzywa możesz zmielić blenderem pracującym w trybie pulsacyjnym. W takim przypadku kawior okaże się gruboziarnisty.
Krok 8
Przenieś pokrojone warzywa na tę samą patelnię lub do holenderskiego piekarnika. Koniecznie pobierz próbkę – może być konieczne dodanie soli, cukru lub pieprzu. Do warzyw wlać ocet i wymieszać.
Krok 9
Ponownie postaw patelnię na ogniu i zagotuj kawior. Zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-7 minut, ciągle mieszając masę i zapobiegając przypaleniu warzyw na dnie patelni.
Krok 10
Gorący kawior włóż do przygotowanych, wysterylizowanych słoików. Napełnij słoiki aż do ramion. Szczelnie zamykamy słoiki pokrywkami, odwracamy je do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem frotte. Całkowicie wystudzony kawior przechowuj w chłodnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Aby przygotować kawior, możesz wziąć cukinię o dowolnym stopniu dojrzałości. Młodą cukinię o cienkiej skórce i małych nasionach można w pełni wykorzystać jedynie po usunięciu łodygi. Dużą dojrzałą cukinię należy obrać i wypestkować.
PRZY OKAZJI
Zamiast cukinii możesz wziąć cukinię lub ugotować kawior z obu jednocześnie. W razie potrzeby do zalecanego w przepisie zestawu warzyw można dodać mały korzeń pietruszki lub ćwiartkę bulwy selera startego na grubej tarce. W takim przypadku konieczne będzie odpowiednie zmniejszenie objętości cukinii.