Dżem pieprzowo-imbirowy
Do przepisu
Ocet winny można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 24 godzinyGotowanieChłodzenieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5 kg słodkiej papryki 400 g cukru 100 g miodu 100 ml octu winnego 20 g soli morskiej niejodowanej 12–15 g pektyny jabłkowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz i drobno posiekaj imbir. Paprykę obierz z nasion, przegródek i łodyżek, pokrój w kostkę o boku 1,5–2 cm, włóż do miski do robienia dżemu lub szerokiej patelni z grubym dnem, dodaj imbir, 300 g cukru, sól, ocet i kochanie, odstaw na 4 godziny.
Krok 2
Postaw na średnim ogniu, zagotuj, jeśli pojawi się piana, usuń ją. Gotuj przez 30 minut. Zmniejsz ogień do niskiego.
Krok 3
Pozostały cukier wymieszaj z pektyną. Na powierzchnię dżemu rozsyp mieszaninę cukru i pektyny i energicznie mieszaj, aby nie utworzyły się grudki.
Krok 4
Gotuj przez kolejne 3 minuty. Ostudzić i przechowywać w lodówce przez 24 godziny. Podawać z wędlinami lub talerzem serów.