Ekskluzywny Dżem Truskawkowy Zawarty w Unikalnym Słoiku

Dżem truskawkowy w słoiku

Dżem truskawkowy Do przepisu

Dżem truskawkowy w słoiku to niezbędny „haczyk” każdego prawdziwego letniego mieszkańca: nasi ludzie szczerze kochają tę jagodę i chętnie uprawiają ją na swoich działkach. Co jest w niej dobrego? Bo jest cudownie smaczna zarówno na świeżo, jak i w puszkach: kompoty, konfitury i dżemy z niej robione nigdy nie kurzą na półkach i są zjadane jako pierwsze! Nawiasem mówiąc, przetwory w gęstym syropie idealnie nadają się do napełniania ciast, zwłaszcza puszystych drożdżowych „kratką”. A samo otwarcie zimą słoiczka dżemu truskawkowego, nałożenie kilku łyżek na spodek lub rozetkę i zajadanie się nim, popijając dobrą herbatą, to osobna, niezrównana przyjemność. Postanowiliśmy dodać do tego przysmaku naturalne ziarenka wanilii, które harmonijnie komponują się z jagodami, podkreślając ich jasny smak, nie zagłuszając go. Spróbuj!

Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzinDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJIcukier – 1 kg truskawki – 800 g wody pitnej – 150 ml wanilii – 1 kapsułka Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zrób syrop na dżem truskawkowy. Do rondelka wsypać cukier i zalać wodą. Postaw pojemnik na ogniu i mieszając, zagotuj na dużym ogniu.

Krok 2

Ostrym nożem przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrob nasiona bezpośrednio do garnka z syropem na przyszły dżem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 3

Umyj i osusz truskawki na konfiturę, ułóż je na papierowym ręczniku. Oczyść, usuń łodygi i gałązki. Duże jagody pokroić na połówki lub ćwiartki.

Krok 4

Ostrożnie włóż przygotowane truskawki do rondla z wrzącym syropem. Ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, usuwając pianę. Pozwól ostygnąć.

Krok 5

Dżem truskawkowy ponownie postaw na ogień, zagotuj i gotuj przez 3 minuty. Pozwól ostygnąć. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy, aż syrop zgęstnieje.

Krok 6

Gdy gotowy dżem ostygnie, przełóż go do suchych, wysterylizowanych słoików i przykryj plastikowymi pokrywkami (nie trzeba ich zwijać). Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Dżem truskawkowy można gotować nie tylko z wanilią, ale także z innymi przyprawami, na przykład z naturalnym kardamonem w pudełkach lub anyżem gwiazdkowatym.

PRZY OKAZJI

Taka ilość dżemu truskawkowego wystarczy na wypełnienie dwóch 0,8-litrowych słoików. Należy je wysterylizować dowolną znaną metodą i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja