Dżem szczawiowy
Do przepisu
Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i dać się poznać jako świetny kucharz, zrób dżem szczawiowy. Tak, tak, z tej samej kwaśnej trawy, z której na wiosnę gotuje się pierwszą zieloną zupę, przygotowuje się nadzienia do ciast i dodaje do sałatek, aby wzbogacić ich skład witaminowy. Czy naprawdę można zrobić dżem szczawiowy? Z pewnością! Poza tym wyśmienite, słodko-kwaśne, bardzo smaczne. Niewiele osób próbowało tak oryginalnego przysmaku. Późną wiosną i wczesnym latem, kiedy nie ma jeszcze jagód i owoców i nikt nie odwołał herbaty, szczaw po prostu nie ma konkurentów, a dżem z niego bardzo ci pomoże. Przygotowanie nie może być prostsze. Wystarczy cukier, woda i trochę wolnego czasu. I oczywiście – łóżko ze świeżym szczawiem. Ważny szczegół: szczaw należy ugotować w emaliowanym lub niklowanym pojemniku, każdy inny może się utlenić.
Złożoność: łatwo Kalorie: 168,70 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 0,75 g/0,15 g/41,33PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJISzczaw 1 kgCukier 800 grWoda 0,5 szklanki(ek) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Krok 1
Sortuj szczaw i usuwaj uszkodzone liście. Odetnij łodygi i odłóż je na zupę. Liście szczawiu dokładnie opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Ułożyć na sicie do odcieknięcia.
Dżem szczawiowy ()
Krok 2
Krok 2
Przenieś liście z durszlaka na lniany ręcznik, aby usunąć pozostałą wilgoć. Najpierw pokrój suszone liście szczawiu w paski, a następnie w małe kwadraty.
Dżem szczawiowy ()
Krok 3
Krok 3
Do dużego rondla wlać cukier i wodę, podpalić i gotować, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień i porcjami wrzucaj na patelnię posiekany szczaw, mieszając drewnianą łyżką. Szczaw szybko zmniejszy swoją objętość i opadnie na dno.
Dżem szczawiowy ()
Krok 4
Krok 4
Masę szczawiową zagotować na małym ogniu i gotować około 10-15 minut. Nie zapomnij wymieszać. Otrzymasz płynny dżem, który zgęstnieje po ochłodzeniu. Gorący dżem szczawiowy włóż do słoików i zamknij pokrywki. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dżem szczawiowy ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli lubisz eksperymenty, zamiast wody do konfitury szczawiowej możesz dodać startą skórkę i sok z 2-3 pomarańczy. Lub trochę mielonego cynamonu dla smaku. Chociaż aromat gotowanego szczawiu jest również bardzo atrakcyjny.
PRZY OKAZJI
Aromatyczny konfitur szczawiowy przygotowany według tego przepisu można wykorzystać jako gotowy nadzienie do placków i placków z ciasta drożdżowego lub francuskiego.