Królewski dżem morelowy z nasionami
Do przepisu
Czy naprawdę potrzebujesz powodu, aby rozpieszczać siebie, swoich bliskich i przyjaciół najsmaczniejszym przysmakiem z bursztynowo-morelowym? Jaki przysmak? Oczywiście dżem morelowy królewski z pestkami. Już sama nazwa mówi sama za siebie i obiecuje bogaty smak i wspaniały wygląd.
Do tego dżemu najlepiej wybrać średniej wielkości morele, ponieważ będzie to bardziej estetyczne, ale ogólnie wystarczy każdy rodzaj. Najważniejsze, że są gęste, bez wgniecionych beczek i gorzkich jąder. Kolejna ważna kwestia, która dotyczy wyglądu i zależy od twojego doświadczenia i zręczności – jeśli nie możesz jeszcze wypchnąć nasion, pozostawiając nienaruszony owoc, wykonaj nacięcie nożem, ostrożnie otwierając morelę jak skorupę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 442,24 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 82 godz Używany: 0,91 g/0,10 g/108,75DeserPustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg moreli 1 kg cukru 250 ml wody pitnej 1 łyżka. l. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ostrożnie posortuj morele rękami i usuń wszystkie przejrzałe owoce. Opłucz całe, jędrne morele pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
Krok 2
Usuń nasiona z każdego owocu. Należy naciskać od strony łodygi, świetnie nadają się do tego drewniane pałeczki. Jeśli nasiono utknęło, możesz ostrożnie przejść przez otwór w łodydze, przejść po nim wykałaczką, a także wykonać małe nakłucie czubkiem noża na dole.
Krok 3
Ostrożnie podziel nasiona, aby nie uszkodzić rdzenia. Jeśli nie masz dziadka do orzechów, możesz użyć młotka, wystarczy najpierw owinąć pestki ręcznikiem. Jądra opłucz (aby odłamki nie dostały się do dżemu) i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 4
Syrop zagotuj w misce lub dużym rondlu z grubym dnem. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj cukier, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści i gotuj na średnim ogniu, mieszając, przez około 3-5 minut.
Krok 5
Morele nadziewamy pestkami, każdy owoc nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, tak aby skórka podczas gotowania pozostała nienaruszona. Przygotowane morele włożyć do wrzącego syropu, doprowadzić do wrzenia, delikatnie wymieszać i wyłączyć ogień. Pozostawić do zaparzenia na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Krok 6
Ostudzone i namoczone w syropie morele ponownie zagotuj, wyłącz ogień i pozostaw na kolejne 10-12 godzin. Czynność powtórz jeszcze dwa razy. Na ostatnim zagotowaniu dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i gotować dosłownie 1 minutę. Gotowy dżem wlać do sterylnych słoików i zwinąć pokrywki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przepis na dżem morelowy wskazuje przybliżony czas infuzji. Nie musi to być 10-12 godzin; jeśli morele posiedzą w syropie 1-2 godziny dłużej, to wszystko jest w porządku. Wystarczy dostosować przygotowanie do swojego dogodnego harmonogramu.
PRZY OKAZJI
Sok z cytryny w tym przepisie można zastąpić kwasem cytrynowym. Aby to zrobić, po prostu rozcieńcz odrobinę kwasu cytrynowego, około 1/4 łyżeczki, w łyżce wody pitnej. lub jak to się mówi – na czubku noża.