Gęsty dżem agrestowy
Do przepisu
Agrest to jagoda, która ma nie tylko przyjemny smak, ale także wiele korzystnych właściwości. W tym przepisie powiemy Ci krok po kroku, jak zrobić gęsty dżem agrestowy z całymi jagodami, który okaże się nie tylko smaczny, ale i piękny.
Agrest zawiera wystarczającą ilość pektyny, dzięki czemu dżem okazuje się gęsty bez dodawania dodatkowych zagęstników i składników żelujących w postaci żelatyny, agaru agaru lub gumy guar. Przygotuj dżem agrestowy na zimę, aby w chłodne dni cieszyć się smakiem letnich jagód.
Złożoność: łatwo Kalorie: 294,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,47 g/0,13 g/74,47GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg agrestu 1 kg cukru 1 szklanka wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pierwszym krokiem jest przygotowanie agrestu. Jagody muszą być dojrzałe i nieuszkodzone. Dokładnie je opłucz i usuń po drodze zanieczyszczenia – patyki i liście.
Krok 2
Jagody wymieszaj z cukrem i odstaw na 2-3 godziny, aby puściły sok. W międzyczasie postaw rondelek na średnim ogniu i dodaj szklankę wody. Poczekaj, aż woda się zagotuje.
Krok 3
Do wrzącej wody dodać jagody i cukier i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień do małego i gotuj dżem na małym ogniu przez co najmniej 45 minut. Pamiętaj: im dłużej dżem jest gotowany, tym staje się grubszy.
Krok 4
Podczas gotowania nie zapomnij okresowo mieszać dżemu, aby się nie przypalił i nie przykleił do dna patelni. Gdy jagody będą miękkie, ale nie rozpadną się, zdejmij patelnię z ognia i poczekaj, aż dżem ostygnie.
Krok 5
Gotowy dżem przełóż do wysterylizowanych słoików i natychmiast zamknij pokrywki. Gęsty dżem agrestowy jest gotowy na zimę. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Gęsty dżem agrestowy będzie dobrze komponował się z tostami, bułkami i innymi wypiekami. Można go dodawać jako dodatek do jogurtów i koktajli.
PRZY OKAZJI
W razie potrzeby do dżemu agrestowego można dodać orzechy włoskie, lekko podsmażone na suchej patelni. Dodaj orzechy na etapie gotowania agrestu.