Domowy kawior z bakłażana na zimę
Do przepisu
Kiedy mówimy o domowym kawiorze z bakłażana na zimę, od razu wyobrażamy sobie jego niepowtarzalny pikantny smak. Żaden, nawet ten najlepiej kupiony w sklepie, nie będzie taki! Ponadto trzeba zgodzić się, że kawior z bakłażana to nie tylko danie: to symbol pewnej „klasy” gospodyni domowej, ponieważ przygotowanie tej przystawki wymaga umiejętności odpowiedniego blanszowania pomidorów, pieczenia warzyw i sterylizacji słoików konserwowych. Generalnie jest się czym pochwalić! A domowy kawior z bakłażana pomoże zimą rozwiązać odwieczne pytanie, co specjalnego podać ze zwykłym mięsem, drobiem lub ziemniakami. Otwórz słoik, przelej zawartość do salaterki i ciesz się smakiem!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 897,17 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 35,13 g/23,45 g/136,34PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg bakłażanów 4 duże bardzo dojrzałe pomidory 2 małe słodkie cebule 4 ząbki czosnku 1 mała pęczek pietruszki 80 ml octu jabłkowego nierafinowany olej słonecznikowy sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować kawior, nakłuj bakłażany w kilku miejscach ostrym nożem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180–200°C do miękkości, około 30 minut.
Krok 2
Ostrożnie wyjmij bakłażany na kawior z piekarnika. Pozwól im lekko ostygnąć, obierz każdego bakłażana i drobno posiekaj nożem.
Krok 3
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć, obierz i drobno posiekaj. Z pietruszki usuń łodygi (nie będą potrzebne), a liście drobno posiekaj.
Krok 4
Pomidory włożyć na 1 minutę do wrzącej wody, następnie przelać zimną wodą i ostrożnie obrać ze skórki. Miąższ wraz z rdzeniem pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Wymieszaj posiekane bakłażany, cebulę, czosnek i pomidory, dodaj sól i pieprz, dodaj natkę pietruszki i dopraw octem, solą, pieprzem i oliwą do smaku.
Krok 6
Podziel powstałą mieszaninę na wysterylizowane słoiki, umieść słoiki na drucianej kratce w rondlu. Zalać wodą do wysokości wieszaków, zagotować, pasteryzować 40 minut. Zwiń słoiki z kawiorem z bakłażana. Przechowuj domowe jedzenie na zimę.
PRZYDATNE RADY
Nasza wersja kawioru z bakłażana powstaje z surowej cebuli i blanszowanych pomidorów. Ale jeśli chcesz, możesz najpierw lekko smażyć te warzywa przez 5 minut.
PRZY OKAZJI
Domowy kawior z bakłażana można uczynić jeszcze bardziej aromatycznym i pikantnym, dodając odrobinę mielonej kolendry lub kminku, suszonej bazylii lub oregano.